Hlavní obsah

Babiš se dohodl s NWR, důl Paskov pojede ještě tři roky

Novinky, jas, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost NWR bude provozovat důl Paskov další tři roky a stát nebude platit 1,1 miliardy korun, ale 600 miliónů korun na sociální program. Firma NWR zaplatí 500 miliónů za sanaci dolu. Po jednání s šéfem představenstva NWR Garethem Pennym to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„S předsedou představenstva NWR jsme se dohodli, že důl bude v provozu tři roky, tedy do roku 2017, a stát místo 1,1 miliardy korun zaplatí jen 600 miliónů na sociální program pro horníky. Takže se mi povedlo uhrát jeden rok a ušetřit půl miliardy,“ řekl Babiš. Plán chce v úterý probrat s premiérem Bohuslavem Sobotkou a dohodu předložit vládě na nejbližším jednání.

„Musí tam být nějaká klauzule pro případ, že by ceny uhlí narostly, a samozřejmě také souhlas Evropské komise,“ dodal ministr financí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sobotka uvítal, že Babiš změnil názor

Poskytnout 1,1 miliardy korun na útlum těžby v dole Paskov výměnou za prodloužení těžby o dva roky navrhl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Babiš toto řešení s odkazem na smlouvu o prodeji OKD odmítl. [celá zpráva]

Podobný postup kritizoval i prezident Miloš Zeman, který jej označil za projev bezradnosti. [celá zpráva]

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě v pondělí miliardu korun pro zajištění těžby v dole Paskov obhajoval s tím, že vláda musí postupovat aktivně, aby zabránila propouštění. [celá zpráva]

Odpoledne v reakci na dohodu Babiše s představiteli NWR dodal, že změnu názoru ministra financí, který doposud pomoc státu OKD odmítal, vítá. „Vítám pozitivní posun v názorech ministra financí,” řekl Sobotka.

Od majitele OKD bude prý vláda chtít písemné záruky.

Reklama

Výběr článků

Načítám