Hlavní obsah

Zeman se postavil proti ČSSD, dávat miliardu Bakalovi je podle něj bezradnost

– Lány • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v nedělních Hovorech z Lán na Radiožurnálu prohlásil, že dávat miliardu na zachování těžby na dole Paskov je projev bezradnosti vlády. Té poradil, aby se snažila tlačit na společnost OKD, aby pracovní místa zachránila ze svého. Současné napětí v koalici označil za běžný konflikt, nikoliv krizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vystoupil 6. dubna 2014 v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán.

Článek

„Dát panu Bakalovi další miliardu korun je projev bezradnosti státu. V předloňském roce se vyplatilo v tomto podniku šest miliard dividend,“ prohlásil prezident.

"Rozumně hospodařící podnik, a to jsem říkal mnohokrát, by si dokázal vytvořit rezervní fond. A jestliže se tady jedná o miliardu a předtím si vyplatili šest miliard, a to už vůbec nemluvím o těch miliardách, které odčerpali ze zisku předtím, tak to pokládám, jak už jsem řekl, za projev bezradnosti," řekl Zeman.

Potřebu pomoci částkou 1,1 miliardy korun společnosti OKD, kterou spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala, hájí za ČSSD ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš to odmítá s tím, že nalévat peníze do soukromé firmy je nepřípustné. Navíc argumentuje smlouvou o prodeji OKD, v níž je jakákoliv podpora od státu při útlumu těžby pod hrozbou sankcí zapovězena.

Nátlak na Bakalu

Zeman doporučil, aby vláda vyvinula na OKD nátlak. Připomněl například, že podle důlního zákona je možné zasypání dolu jen se souhlasem ministerstva obchodu a průmyslu a báňského úřadu. Pokud by toto povolení společnost neměla, musela by podle Zemana důl zakonzervovat, což by jí přineslo nepříjemné náklady.

„Navíc stát až dosud platí čerpání důlní vody v dole Paskov i ve třech dalších šachtách, které patří OKD. Je otázka, zda by stát neměl použít jako nátlaku právě tuto položku, která ekonomicky není bezvýznamná, aby přinutil pana Bakalu vrátit část peněz, které z OKD vysál, do záchrany Dolu Paskov," prohlásil Zeman.

Ten trvá na tom, že stát by neměl útlum těžby OKD sanovat. „Kde byl stát, když zkrachoval OP Prostějov, když krachovaly textilky?“ zeptal se Zeman s tím, že tehdy stát do těchto firem žádné peníze nenaléval.

Apeloval zároveň na agenturu CzechInvest, aby do regionu přilákala další zahraniční investory, kteří by zajistili pracovní místa podobně jako automobilka Hyundai v Nošovicích. Postěžoval si, že při svých cestách do zahraničí žádné aktivity CzechInvestu nepozoruje.

Ať se dodržuje koaliční smlouva

Napětí, které v souvislosti s OKD a dalšími kauzami v současnosti v koalici panuje, odmítl označit za krizi. Je to podle něj první a nikoliv poslední konflikt.

„Nechtěl bych to dramatizovat. Ty tři stany jsou programově různé. Jediný způsob, jak zamezit tomu, aby konflikty přerostly do krize, je dodržovat koaliční smlouvu,“ řekl Zeman.

Pokud by se podle něj smlouva měnila, tak to nesmí být jednostranné, nýbrž po dohodě všech subjektů.

Zeman řekl, že se v této souvislosti setká 30. dubna s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám