Hlavní obsah

Babiš válcuje konkurenční partaje, pravici to houfuje do šiku

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Zatímco před rokem ANO a jeho lídra Andreje Babiše znalo jen málo lidí, dnes hnutí válcuje konkurenční partaje zleva i zprava. Nervozita z babišovců mezi politiky roste, a podle odborníků oprávněně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Pravice neútočí na levici, ale na Babiše,“ říká lídr ANO v rozhovoru pro Právo. Nervozitu na obou stranách spektra lze ostatně bez větších potíží doložit. Například i včerejší sněm hnutí Starostů a nezávislých. TOP 09 a ODS na něm totiž potvrdily, že v podzimních senátních budou v některých obvodech kandidovat společně.

Oficiálně sice první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek mluví o tom, že to bude v tradičně levicových obvodech, ale realita může být mnohem širší. „Budeme bojovat o to, aby levice neměla v Senátu většinu. Jsem rád, že se nebudeme vyčerpávat vzájemným soubojem, ale že někde bude kandidát ODS kandidovat s naší podporou a někde naopak, podle toho, jací kandidáti budou v daném regionu nejsilnější,“ řekl Kalousek.

Šéf ODS Petr Fiala spolupráci potvrdil. „Je to rozumná cesta, abychom zvýšili šance pravicových kandidátů,“ řekl Právu. Podle něj půjde o osm obvodů z 27, kde se volby letos uskuteční. „Vybíráme především takové, kde pravice neměla v minulosti příliš šanci,“ dodal.

Případné vzájemné podpoře pravicových kandidátů v senátních volbách se nebrání ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten včera na sněmu Starostů překvapil návrhem, aby přemýšleli za pět let o společné kandidátce lidovců, TOP 09 a Starostů do europarlamentu.

„TOP 09 i Starostové jsou v evropské lidové straně, tak by to mělo svou logiku,“ uvedl.

Šéf ANO bere všem

Zprávy o posilujícím vlivu babišovců jsou takřka na denním pořádku. Ve středu agentura STEM zveřejnila průzkum, podle něhož by ANO vyhrálo volby s 28,9 procenta a že by získalo o devět procent víc než soc. dem. Od začátku roku je to třetí průzkum, který ANO přisoudil vítězství.

Včera STEM zase vydal zprávu, podle níž je Babiš s 62 procenty nejen nejoblíbenějším politikem, ale i nejpřijatelnějším pro sympatizanty ostatních stran. Pozitivně ho totiž hodnotili voliči soc. dem. (62 procent), lidovců (61 procent) i Úsvitu (64 procent).

Lídra ANO má ráda i většina voličů ODS (53 procent) a nedopadl ani špatně u voličů TOP 09 – přijatelný je pro 42 procent sympatizantů topky, což je pozitivnější hodnocení, než dávají Fialovi (39 procent) a jen o chlup méně než Bělobrádkovi (43 procent). „Babiš nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran, je obecně přijatelnou osobností,“ upozornil STEM.

Odborníci oslovení Právem se shodují, že strany mají proč být nervózní. „ANO a Babiš jsou schopni získat příznivce z levé i pravé části spektra,“ řekl Právu šéf STEM Jan Hartl. Podle něj Babiš těží z toho, že manévrovací prostor středového hnutí je velký. „Je schopen nasávat pravicové hlasy a voliči těchto stran Babiše sledují. Lidé oceňují u politika cílevědomost, nebo aspoň její zdání, vizi a praktičnost. A to splňuje Babiš,“ podotkl.

Hartl nevěří, že velké spojování sil je dobrá strategie. „U nás se zatím nikdy neosvědčil. Může to být krátkodobý záchranný prvek, ale dlouhodobě předvolební koalice nejsou šťastné řešení,“ dodal.

Politolog Jan Bureš považuje babišovce za středopravicové uskupení, takže podle něj je logické, že nasává pravicové voliče. „Je logické, že jsou partaje nervózní. Lze říci, že se Babiš nevyhraňuje ostře politicky, ale tematicky. ANO neustále zdůrazňuje témata, která jsou společná všem občanům, jako plýtvání státních peněz, což zavedené strany podceňují,“ řekl Právu.

Sociolog Jan Herzmann uvedl, že ODS a TOP 09 znervózňují průzkumy. „ANO posiluje, čímž si o nějaký útok říká a Babiš je logický cíl. Obě strany totiž spíš cílí na jeho voliče, než na voliče levice,“ vysvětlil. Babišovi pomáhá podle Herzmanna i to, že pracuje na image přijatelného činitele. „Když normální člověk slyší, že vezme státní peníze a dá je do bank a vydělá na úrocích, tak to hodnotí pozitivně. Ať už odborníci mají na to jakýkoli názor, lidé Babišovo jednání vnímají tak, že dělá, co slíbil. A to posiluje jeho i hnutí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám