Hlavní obsah

Odbory chtějí plošně zdanit živnostníky minimálně tisícovkou měsíčně

Praha

S nápadem, jak získat peníze do státního rozpočtu přišli odboráři z Asociace samostatných odborů (ASO). Ministrovi financí Adreji Babišovi navrhují zdanit všechny živnostníky plošně novou minimální sazbou ve výši tisíc korun na osobu a měsíc. Do státního rozpočtu by tak podle šéfa ASO Bohumíra Dufka dorazilo minimálně deset miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Článek

Dufek je přesvědčený, že snížením výdajových paušálů, které ministerstvo financí navrhuje, nebudou živnostníci tlačeni k odvádění daní.

Rezort chce zavést nový strop na výdajové paušály živnostníků. Mezi půl miliónem živnostníků, kteří místo vedení daňového účetnictví uplatňují paušály, jsou nejrozšířenější ty šedesátiprocentní. Využívá je přes 300 tisíc podnikatelů. Od příštího roku ale po nich zřejmě budou moci sáhnout jen ti, jejichž obrat nepřekročí dva milióny korun ročně.

Plány na zpřísnění daňového režimu se týkají kategorii živnostníků, do které spadá většina profesí s výjimkou řemeslníků a zemědělců. Jde například o účetní, automechaniky, finanční poradce nebo lektory. Ti z nich, jimž účty protečou více než dva milióny, budou muset náklady prokazovat účtenkami a fakturami. Do státní kasy by díky tomu mělo přitéct o několik set miliónů navíc.

"To, co chce ministerstvo udělat, to je nedostatečné. Podnikatelé jejich záměr budou obcházet," je přesvědčený Dufek.

Ministerstvo návrhy odborů bude analyzovat a propočítávat.

Reklama

Související články

Babiš chce třetí sazbu DPH

Ministr financí Andrej Babiš ve středu představil plán, který by měl zefektivnit výběr daní. Navrhuje například zavést třetí sazbu daně z přidané hodnoty...

Výběr článků

Načítám