Hlavní obsah

Babiš se kvůli zrušení cel na ukrajinská kuřata bojí o svůj byznys

Právo, Oldřich Danda

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) poprvé v roli politika zažívá na vlastní kůži vliv politického rozhodnutí na svůj byznys, aniž s tím může cokoli udělat. Ve hře je osud jeho kuřat, která ve velkém jeho firma zpracovává, a teď bude čelit záplavě levné konkurence z východu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Státy Evropské unie se totiž rozhodly, že dočasně zruší ochranářská cla pro ukrajinské zboží včetně potravin, což zlevní mimo jiné i dovoz již tak levných ukrajinských kuřat. Ukrajina totiž produkci kuřecího a vepřového masa dotuje.

Je tedy docela dobře možné, že se lidé odvrátí od českých kuřat a budou kupovat levnější ukrajinská. To se nebude líbit Andreji Babišovi, jehož Vodňanské drůbežárny jsou největším producentem kuřecího masa v Česku.

Podle informací Práva se v soukromí Babiš obavami z toho, že ukrajinská kuřata zaplaví český trh, netají. „Babiš říkal, že to zničí jeho byznys v kuřatech,“ řekl Právu šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Babiš dopad snížení cel na českou ekonomiku a také na jeho firmy ve čtvrtek nechtěl komentovat. „Ukrajinu milujeme. Žádné dopady to mít nebude,“ řekl Právu s tím, že situaci kolem Ukrajiny komentovat nebude. „Na to se ptejte ministra zahraničí,“ dodal.

Zaorálek: Bude to jen dočasné

Na dovoz kuřat do ČR ze zemí mimo EU je podle toho, zda jde o mražené či chlazené zboží a podle úrovně zpracování, uvaleno clo 29,90 až 32,50 eura na 100 kilogramů (822 až 913 Kč).

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Právu potvrdil, že se na snížení cel domluvily všechny země Evropské unie, aby Ukrajině v krizové chvíli pomohly. Babiš se podle něj o svou pozici na trhu bát nemusí, protože podpora Ukrajiny bude jen dočasná, zrušení cel by mělo skončit 1. listopadu.

„Nevěřím, že by ukrajinská kuřata tak rychle porazila vodňanské kuře,“ uklidňuje na dálku Zaorálek svého vládního kolegu. Na Ukrajině se vyrobí ročně přes milión tun kuřecího masa. V Česku je produkce pětinová, přitom polovinu z toho, tedy zhruba sto tisíc tun, zpracovává Babišova firma.

Potravináři to pocítí, míní Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) soudí, že potravinářské firmy zrušení cla zabolí.

„Samozřejmě to bude nápor hlavně na potravinářský průmysl, protože Evropa má řadu ochranářských sazeb,“ řekl Právu. Podle něj Babiš o clech mluvil i na vládě.

„Pan ministr Babiš otázku cel komentoval, že to sníží příjmy státního rozpočtu ze cla, ale jestli k tomu měl i jiné důvody, tak to se zeptejte jeho,“ poznamenal Mládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám