Hlavní obsah

Kalousek poslal do Haagu podnět k přezkoumání, zda se Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti

Právo, Jan Rovenský

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek podal k Mezinárodnímu soudu v Haagu podnět k přezkoumání, zda se svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti. Kopii zaslal i na české Nejvyšší státní zastupitelství. Kalousek to v úterý potvrdil Právu s tím, že podnět poslal již minulý pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Jde o právnický text, který se opírá o příslušné články Římského statutu a který navrhuje, aby bylo prověřeno, zda se pan Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti. Postupovali jsme přesně podle mezinárodního práva. Kopii tohoto podání jsem poslal Nejvyššímu státnímu zastupitelství s podnětem, aby podle českého právního řádu přezkoumalo, zda nějaký postup je možný i v ČR,“ řekl Právu Kalousek.

Podle Kalouska je klíčový postoj mezinárodního soudu v Haagu, českému NSZ poslal dokument spíše na vědomí. „Pokud by ale orgány činné v trestním řízení na území ČR v takovém případě mohly konat, tak by podle mě měly konat,“ uvedl Kalousek.

O případném úspěchu své iniciativy nechtěl Kalousek spekulovat. „Jakou má návrh šanci na úspěch, nejsem schopen předvídat, protože jsem nikdy nic takového nedělal. Pokládal jsem to za svoji povinnost, byl bych rád, aby se tím příslušné instituce zabývaly, ale to již není v mých rukou,“ dodal.

Odborník moc šancí na úspěch nevidí

Vedoucí katedry mezinárodního práva pražské právnické fakulty Pavel Šturma mnoho nadějí takovému postupu nedává, jak již dříve řekl Právu.

V trestněprávní rovině by ukrajinský prezident sice podle Šturmy mohl stanout před Mezinárodním trestním soudem v Haagu, avšak v případě Ukrajiny jako státu, který Římský statut soudu neratifikoval, by k tomu musela podat podnět Rada bezpečnosti OSN.

Podle Šturmy není vyloučena žaloba k českým soudům, která by se zakládala na principu univerzality, podle něhož některé zločiny, jako zločiny proti lidskosti, by mohly být stíhány i soudy v Česku. To by ale předpokládalo Janukovyčovo vydání do ČR, což se jeví jako nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám