Hlavní obsah

Před 75 lety byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejtemnějších kapitol české historie bylo období takzvaného Protektorátu Čechy a Morava, který byl po začátku okupace německými vojsky 15. března 1939 zřízen formálně o den později výnosem nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Formální hlavou tohoto útvaru, jenž byl součástí Třetí říše, zůstal sice prezident Emil Hácha, moc měl však v rukou úřadující říšský protektor.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí vojáci přijíždějí do Prahy.

Článek

Nacistický teror za protektorátu, který zanikl v květnu 1945, si vyžádal přes sto tisíc obětí. Hned na začátku okupace německá státní policie (gestapo) pozatýkala činitele sociálních demokratů a komunistů či německé emigranty.

Popravováni byli lidé za protinacistický odboj, také například za přechovávání protistátních letáků či za obchodování s potravinami mimo přídělový systém.

Mezi prvními popravenými podle směrnice o "zvláštním zacházení" (smrt bez soudního řízení) byli v listopadu 1939 studentští funkcionáři po pohřbu Jana Opletala, který se stal další demonstrací proti okupační moci.

Za nacistického protektorátu bylo v zemi popraveno minimálně 8200 lidí, na 70 000 Židů deportovaných v té době z českých zemí zemřelo v koncentračních a vyhlazovacích táborech a nejméně 3400 osob zemřelo jako nuceně nasazení na práci v Německu.

Obětí nacistického teroru se staly i celé vesnice, z těch nejznámějších Lidice a Ležáky, jež byly nacisty vypáleny v roce 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám