Hlavní obsah

ODS se sešla se starosty, chce měnit zákony

Právo, Jan Martinek

Na dvě stě starostů a místostarostů ODS přijelo do pražského hotelu Olympik na setkání komunálních politiků s vedením ODS. Konference, kterou uspořádali místopředsedové ODS Martin Kupka a Martin Novotný, má za úkol probrat řešení nejčastějších problémů, se kterými se komunální politici potýkají, a také motivovat starosty a místostarosty před podzimními komunálními volbami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala, za ním místopředseda Martin Novotný

Článek

Předseda ODS Petr Fiala ještě před zahájením konference řekl, že ODS chce ve Sněmovně otevřít debatu o čtyřech zákonech: o veřejných zakázkách, o svobodném přístupu k informacím, o ochraně přírody a o stavebním zákonu, K těm by ODS chtěla předložit pozměňovací návrhy: podle ankety si zjistila, že právě tyto normy nejvíc trápí jejich starosty.

ODS by například chtěla zpřísnit ekologické audity. „Respektujeme právo neziskových a ekologických organizací, ale často dochází k neúměrnému zpožďování záležitostí, které se ochrany přírody týkají,“ uvedl místopředseda Martin Novotný.

Lidé žádostmi o informace obce zatěžují

Rovněž by ODS chtěla osekat zákon o svobodném přístupu k informacím, neboť podle ODS lidé často zatěžují starosty opakovanými žádostmi na totéž téma. „Máme zjištěno, že se starostové setkávají s opakovanými žádostmi, které neúměrně zatěžují obce i finančně. Chceme stanovit limit, aby tohoto práva nebylo zneužíváno,“ uvedl Novotný.

Pozměnit by chtěli i registr smluv. „Nepovažujeme za rozumné, aby byla účinnost smlouvy vázaná na její zveřejnění,“ řekl Novotný.

Podle místopředsedy Kupky chce strana podporovat nejaktivnější lidi ve společnosti. „Budeme se bavit o tom, jak přilákat neziskové organizace, jak se bavit s hasiči, s lidmi, kteří zajišťují sociální služby,“ řekl Kupka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Setkání starostů ODS.

Tiskové konference se zúčastnila i starostka obce Obrnice Drahomíra Miklošová, která dostala cenu Rady Evropy za úspěšnou integraci Romů.

„Výměna zkušeností je zásadní a důležitá, své úspěchy budu prezentovat ostatním starostům,“ řekla Miklošová.

Boj o úspěšné starosty

Zdroje z ODS také opatrně hovořily o tom, že primárním cílem konference je motivovat starosty, aby před komunálními volbami nevzali do zaječích. ODS má momentálně kolem sedmi procent a volby do obecních zastupitelstev pro ni budou klíčové.

A úspěšní starostové jsou už v hledáčku naháněčů jiných stran. „Naši starostové dostávají dopisy a nabídky od STAN, TOP 09 i ANO. Potřebujeme je motivovat, aby nám neutekli,“ řekl Právu zdroj z ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám