Hlavní obsah

Bublava má za aquapark dostat od Skansky téměř sto miliónů

Právo, Rudolf Voleman
Aktualizováno

Bez mála sto miliónů korun má celkem dostat malá krušnohorská obec Bublava na Sokolovsku od stavební firmy Skanska. Okresní soud v Sokolově v pátek odpoledne rozhodl, že jí má společnost vrátit 57 miliónů korun za nikdy nedokončenou stavbu aquaparku v obci plus úroky z prodlení, které dosahují zhruba 38 miliónů korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.) a obhájkyně Alena Králová

Článek

„Zakázka na stavbu aquaparku byla od začátku neplatná. Zastupitelstvo obce nikdy o stavbě nerozhodovalo,“ vysvětlil rozhodnutí sokolovský soudce Jaroslav Simet. Skanska tak má Bublavě vrátit 57 miliónů korun, které obec v průběhu stavby na přelomu tisíciletí firmě uhradila. Soud tak vlastně určil, že vlastníkem rozestavěného aquaparku je nyní stavební firma.

Její zástupci u soudu v pátek nebyli. „V současné chvíli musíme počkat na písemné vyhotovení rozsudku, abychom se mohli seznámit s jeho podrobným odůvodněním.

Poté se k verdiktu soudu budeme moci vyjádřit,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Skanska Lucie Laňková.

Starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.), který se po svých předchůdcích snaží obec postavit na nohy, byl s rozsudkem spokojený. „Po tolika letech je to dobrý pocit,“ narážel Jirsík na skutečnost, že soud se táhne déle než deset let. Jen sokolovský okresní soud vynesl nyní již třetí rozsudek. V první instanci sokolovský okresní soud vynesl rozsudek vstřícný obci, ale odvolací krajský soud nařídil kauzu přehodnotit. Podle dalšího rozsudku tak měla Bublava dodavatelské firmě odvedené práce zaplatit.

Soud se vleče roky

Bublava se ale odvolala k Nejvyššímu soudu v Brně, který oba dva předešlé rozsudky na jaře minulého roku zrušil. Simet pak vyzval obě strany, aby se dohodly, ale to se nepovedlo.

Nyní vynesl obdobný rozsudek jako napoprvé, ale navíc byly mezitím provedeny výslechy někdejších bublavských zastupitelů, jak odvolací soud žádal. Právě o tyto výslechy a písemnosti z obecního úřadu ohledně zakázky se Simet nyní hlavně opírá.

Rozhodnutí soudu není pravomocné a obě strany se proti němu mohou odvolat. Jirsík má ale jasno o tom, jak by naložil s bezmála sto milióny korun. „Nejdříve bychom zaplatili státu 19 miliónů, které nám zbývají doplatit z celkových 32 miliónů korun státních dotací, které máme podle porušení rozpočtové kázně při stavbě aquaparku vrátit. Potom bychom se vrhli na opravy silnic, které jsme kvůli těmto vratkám museli zanedbávat,“ uvedl Jirsík.

Místo aquaparku zůstalo v Bublavě jen torzo stavby, o které nemá nikdo zájem. Stavba aquaparku není ani napojena na vodovod a kanalizaci, takže by ani po dostavbě nemohl fungovat. Státní dotace na pochybnou stavbu získal v 90. letech tehdejší poslanec za ODS Vlastimil Tlustý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám