Hlavní obsah

Kvůli odporu k ústavům úřady často nechávají děti i v rodinách, kde je týrají

Právo, Stáňa Seďová

Přestože loni bylo k smrti utýráno 28 dětí, sociální pracovníci nechávají děti rodičům do poslední chvíle. Podle informací Fondu ohrožených dětí (FOD) jde paradoxně o důsledek snahy úřadů, aby co nejméně dětí končilo v ústavech.

Foto: Fond ohrožených dětí

Do klokánků k tetám se v posledním roce dostávají děti od tyranských rodičů v horších stavech, než kdy dřív.

Článek

„Snaha co nejvíce snížit počty dětí v ústavech i v Klokáncích vede k tomu, že sociální pracovníci děti ani z velmi rizikových prostředí neodebírají. Děti jsou v posledním roce do Klokánků často přijímány v podstatně horším stavu než dříve. Bývají apatické, podvyživené, vývojově silně zanedbané, zavšivené, se svrabem nebo štěnicemi,“ upozornila na nový problém Marie Vodičková, ředitelka FOD, který provozuje Klokánky.

Problém vznikl v souvislosti s evropským trendem nechávat děti co nejdéle u biologických rodičů, nehledě na poměry v rodině nebo na úroveň bydlení. Zdůrazňuje jej novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí z loňského ledna.

Zemřela, byl jí rok a půl

Jedním z 28 utýraných dětí je i rok a půl stará holčička z Frýdecko-Místecka, která loni 8. prosince podlehla těžkým zraněním, jež jí způsobila osmnáctiletá matka.

„Několik lidí z jejího okolí přitom na hrubé zacházení ze strany drogově závislé matky a časté odkládání dítěte Odbor sociální péče ochrany dětí (OSPOD) opakovaně upozorňovalo, leč marně. Namísto okamžitého odebrání dítěte se odbor spokojil se svěřením do péče babičky, která však o holčičku nejevila valný zájem. Dřív než k předání došlo, dívenka zemřela,“ uvedla jeden z tragických příběhů Vodičková.

Další případ ukazuje ještě markantnější chybné vyhodnocení situace a ohrožení dítěte odborem, který je má chránit.

I my bychom si přáli, aby děti zůstávaly u rodičů. Ale někteří rodiče jsou natolik patologičtí, že mohou dítěti přivodit smrt
šéfka FOD Marie Vodičková

Na začátku tohoto týdne byla kladenským soudem odsouzena na dva roky nepodmíněně žena, která týrala své dvě děti, roční holčičku a sotva dvouměsíční miminko.

„Zarážející je, že den předtím, než roční podvyživená a surově ztýraná holčička skončila v nemocnici s modřinami po celém těle, a to i staršího data, byla v rodině sociální pracovnice a vše shledala v pořádku. Letos v lednu matka porodila další dítě, které jí bylo ponecháno. I to skončilo v nemocnici v důsledku surového zacházení,“ komentovala případ Vodičková.

Rekord v sebevraždách dětí

Česko je rovněž držitelem smutného evropského prvenství, pokud jde o sebevraždy dětí. Ročně u nás spáchá sebevraždu okolo 45 dětí, z toho pět až deset je mladších čtrnácti let. Podle ředitelky FOD je nutné, aby nějaký orgán i tyto tragické události vyhodnocoval.

„Ve většině případů totiž bezvýchodné neštěstí vychází právě z rodinné situace, kterou by měla sociálně právní ochrana dětí odhalit zavčas. I my bychom si přáli, aby děti zůstávaly u rodičů. Ale někteří rodiče jsou natolik patologičtí, že mohou dítěti přivodit smrt. A to za zachování rodinných vztahů rozhodně nestojí,“ dodala Vodičková.

Fond ohrožených dětí stále bojuje o přežití a doufá, že poslanci předloží pozměňovací návrh k novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která jej letos připravila o vyšší státní příspěvek. Klokánky tak přišly o 14 miliónů korun.

Navíc hrozí 105 klokánkovým dětem, jež jsou dle novely, která předepisuje v jednom zařízení maximálně 28 dětí, přespočetné, že se 1. června na Den dětí budou nuceny stěhovat z Klokánků do neznámých ústavů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám