Hlavní obsah

Zákon o vysokých školách chce Chládek dokončit ještě letos

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr školství Marcel Chládek chce dokončit novelu zákona o vysokých školách ještě letos, tak aby norma mohla od roku 2015 začít platit. Řekl to ve čtvrtek po jednání s Českou konferencí rektorů a Radou vysokých škol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

„Cílem je tuto novelu dokončit v letošním roce,“ prohlásil Chládek. Podobu novely vysokoškolského zákona chce dojednat do června a začít platit by měla v lednu příštího roku.

Se zástupci rektorů a vysokých škol si ve čtvrtek potvrdili, že při přípravě normy budou spolupracovat. Vzniknout by kvůli tomu měla společná pracovní skupina.

Ta má řešit jen několik konkrétních oblastí, jako je akreditace a hodnocení kvality univerzit, kontraktové financování nebo autonomie vysokých škol a možnost zřizovat veřejné výzkumné instituce. Odborníci budou řešit také personální autonomii vysokých škol, kam spadá i otázka jmenování profesorů.

Největší debaty Chládek očekává ohledně akreditací. Šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková si mu prý postěžovala, že je systém přetížen. Proto chce ministr vytvořit nové přechodné těleso o třech až čtyřech lidech, které bude fungovat jako zázemí, jež bude pro akreditační komisi připravovat podklady a jinak jí pomáhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám