Hlavní obsah

Teolog Halík získal „Nobelovu cenu za náboženství“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český duchovní, filozof a pedagog Tomáš Halík získal ve čtvrtek prestižní Templetonovu cenu, která bývá označována za „Nobelovu cenu za náboženství”. Ve čtvrtek o tom informovalo Rádio Vatikán.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Římskokatolický kněz a teolog Tomáš Halík

Článek

Ocenění je každoročně udělováno v Londýně za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života. Nadace Johna Templetona, již zesnulého britského investora a filantropa, vyzdvihla, že pětašedesátiletý Halík se po sovětské invazi a následné okupaci Československa v letech 1968 až 1998 zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody. Zdůraznila, že letošní laureát se stal mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími.

S oceněním je podle webu příslušné britské nadace spojena odměna 1,1 miliónu liber (asi 36 miliónů korun).

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že jde o „významné ocenění Halíkovy práce“. „Jako Češi můžeme být hrdí, že je naším krajanem,“ uvedl Herman ve vysílání České televize.

Cenu už dostala Matka Tereza i dalajlama

Halík přednáší na Filozofické fakultě UK a působí jako kněz v kostele Nejsvětějšího Salvátora. Je autorem řady knih a často se vyjadřuje k celospolečenským tématům.

Templetonova cena se uděluje od začátku 70. let minulého století. První laureátkou se stala koptská křesťanka Maggie Gobranová známá jako Matka Tereza. V roce 2012 ocenění obdržel tibetský duchovní vůdce dalajlama a loni jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu.

Tomáš Halík (1948) je filozof, sociolog, teolog a religionista. Působí jako profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, farář Akademické farnosti v Praze a prezident České křesťanské akademie. Je držitelem například rakouské Ceny kardinála Königa za rok 2003, dostal rovněž prestižní Cenu Romana Guardiniho, kterou každé dva roky uděluje Katolická akademie za vynikající zásluhy o interpretaci naší doby.
V Praze coby správce Akademické farnosti kostela Nejsvětějšího Salvátora oslovuje řadu mladých lidí, zejména studenty.
Halík přijal katolickou víru v 60. letech, později, stále ještě za hluboké totality, byl tajně vysvěcen na kněze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám