Hlavní obsah

Českoslovenští piloti RAF budou mít v Praze pomník, věnují ho Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští piloti bojující za druhé světové války v řadách britského královského letectva (RAF) se dočkají památníku. Jako poctu jejich hrdinství jej české straně věnuje britská krajanská komunita žijící v ČR. Dvoumetrová bronzová socha okřídleného lva bude v Praze odhalena 17. června. Britská velvyslankyně Jan Thompsonová aktuálně jedná s hlavním městem o jejím umístění. Autorem pomníku je britský sochař Colin Spofforth.

Foto: Spofforth Prague/Colin Embassy British, ČTK

Dvoumetrovou sochu okřídleného lva věnuje Česku britská komunita žijící v ČR. Na snímku je model sochy.

Článek

"Stěžejním historickým milníkem pro budování dobrých vztahů mezi Českem a Británií byla druhá světová válka, během níž Čechoslováci bojovali po boku britských ozbrojených sil," uvedla Thompsonová.

Motiv okřídleného lva byl vybrán proto, že právě král zvířat je důležitým heraldickým symbolem pro Čechy i Brity. Křídla pak symbolizují letce. Podle ambasadorky dobrovolní dárci z řad firem i lidí darovali na vybudování památníku 100 tisíc liber (přes tři milióny korun).

Duchovním otcem památníku je Euan Edworthy, který 17 let žije a pracuje v ČR. Na nápad vybudovat památník prý přišel v době, kdy přijel do Česka. "Jako dítěti vychovávanému ve Velké Británii mi můj otec, který sám byl důstojníkem RAF, často připomínal hrdinství československých letců," zdůvodnil Edworthy.

Památník odhalí Churchillův vnuk

Památník odhalí vnuk britského ministerského předsedy z doby druhé světové války Winstona Churchilla Nicholas Soames. Poté, co bude pomník odhalen, přeletí nad Vltavou stíhačka Supermarine Spitfire, na kterých Čechoslováci rovněž létali. O den později se podobná akce uskuteční, pochopitelně bez odhalení památníku, i v Bratislavě.

Čeští a slovenští piloti se pozitivně zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku ve druhé světové válce.

V bitvě o Británii během léta a podzimu 1940 létalo podle údajů Muzea RAF 2917 pilotů, z toho asi pětina pocházela ze zahraničí, včetně 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkově působilo v britském vojenském letectvu v době druhé světové války přes 2500 československých pilotů, z nichž - 493 v bojích zahynulo.

Reklama

Výběr článků

Načítám