Hlavní obsah

Za zrušené poplatky dostanou nemocnice do října dvě miliardy korun

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Jako náhradu ušlého zisku za zrušené zdravotnické poplatky za hospitalizaci dostanou nemocnice do letošního října ve dvou dávkách dvě miliardy korun. První miliardu dostanou v červenci, druhou o tři měsíce později. Na tiskové konferenci po jednání politického grémia ČSSD to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

Podle Němečka stoupnou od pololetí platby státu za státního pojištěnce, a to tak, aby se v druhém pololetí do nemocnic dostaly dvě miliardy korun. Taková částka má odpovídat výpadku za zrušení zdravotnických poplatků.

První miliardu dostanou nemocnice už v červenci, druhou v říjnu. „Bude to v podstatě podle vykázaných lůžkodnů za loňský rok,“ popsal rozdělování peněz ministr zdravotnictví.

Zákon, který by toto dorovnání stanovil, musí ještě projednat vláda.

Němeček uvedl, že ČSSD, která měla zrušení poplatků v programu, tohoto výpadku nelituje. Jedná se podle něj o legitimní rozhodnutí koalice, které je třeba respektovat. „Na toto legitimní rozhodnutí nesmí doplatit poskytovatelé zdravotnické péče,“ dodal.

Miliardové ztráty

Ministr také upřesnil informace ohledně hospodaření nemocnic v loňském roce. „Není novinkou, že byl loňský rok opravdu extrémně tvrdý pro naše zdravotnictví a hrozilo, že se řada ze zařízení dostane do významných problémů,“ uvedl. Připomněl, že státní nemocnice tratily zhruba ve výši jedné miliardy, krajské asi 1,6 miliardy.

Gajdůšková, která je viceprezidentkou Svazu pacientů a pacientskou ombudsmankou, si posteskla nad nedostatkem dětských lékařů. „Za chvíli dětské lékaře téměř mít nebudeme,“ prohlásila. Je proto potřeba podle ní více motivovat studenty medicíny, aby si vybírali obor pediatrie.

Je přesvědčená, že by pacientský ombudsman měl mít jisté pravomoci. V současnosti je to jen dobrovolná funkce. Chce také prosadit zákon, v němž by byla sjednocena práva a povinnosti pacientů a lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám