Hlavní obsah

Zeman: Lidská práva ano, ale nesmí kazit byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Export a zahraniční investice českých firem by v zemích, jako je Uzbekistán či Írán, neměly být omezovány přílišným akcentem na ochranu lidských práv, je přesvědčený prezident Miloš Zeman. Svůj názor prezentoval ve čtvrtek během návštěvy společnosti Papcel Litovel na Olomoucku.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv a která ve skutečnosti vede k tomu, že když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident (Islam) Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva," uvedl Zeman.

Návštěva kontroverzního státníka Karimova byla letos odložena, do Prahy měl přijet 20. února. Proti návštěvě Karimova v Česku protestovala řada nevládních organizací. Uzbeckého prezidenta považují za diktátora. Ze setkání s Karimovem se omluvili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři i vedení hlavního města. [celá zpráva]

Uzbekistán nakonec požádal Hrad o odložení návštěvy Karimova. Podle Zemana se při jeho návštěvě mohly uzavřít kontrakty za 15 miliard korun a podepsat sedm dohod.

Riskujeme investice

České firmy podle prezidenta kvůli podobnému postoji českých politiků pouze zbytečně ztratí možnost exportovat například právě do Uzbekistánu. "Riskujeme, že přijdeme i o investice, které do těchto zemí už byly vloženy. Myslím, že Česká republika si nemá hrát na velmoc a má respektovat fakt, že je v ní 630 tisíc nezaměstnaných. Těmito neuváženými kroky bychom neměli přispívat k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti," míní Zeman.

Vedení Papcelu slíbil, že se jako prezident bude snažit o vyvážený postoj Česka k těmto nově se otevírajícím trhům zejména ve střední Asii a výhledově i v Íránu.

"Jestliže exportujete 98 procent produkce, tak jste pochopitelně závislí na tom, jak nás tyto trhy budou přijímat, jaké budou úvěry, jaké budou ceny a koneckonců jaké budou vaše výdělky," řekl Zeman pracovníkům Papcelu.

Tvarůžky mi zajišťují úctu, žertoval Zeman

Zeman ve čtvrtek na setkání se zaměstnanci mohelnického závodu společnosti Siemens pochválil krajovou specialitu - olomoucké tvarůžky.

Foto: Petr Marek, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě mohelnického závodu firmy Siemens.

„Jím je zhruba pětadvacet let a díky tomu tak dobře vypadám. Musím také konstatovat, že nejlépe chutnají rozložené. Když je dostanete v tom původním tvaru, kdy jsou příliš tuhé, vůně není taková, jaká by měla být. A mají ještě jednu výhodu. Když je požiji a pak hovořím se svými kolegy, zachovávají správnou úctu k hlavě státu a odstupují dva až tři metry ode mě,“ prohlásil s úsměvem Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám