Hlavní obsah

Zranění Ukrajinci už jsou v Praze, nemocnice jsou připravené

Právo, Václav Pergl, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Dva vojenské speciály se zraněnými Ukrajinci na palubě přistály v Praze ve čtvrtek večer. Přivezly 27 pacientů s různými typy zranění, většinou způsobených střelnou zbraní. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) jsou nemocnice na příjem pacientů připravené. Do nich je převezlo 14 sanitek a pro dva zraněné přiletěl vojenský vrtulník Sokol.

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění Ukrajinci dorazili do PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Během večera a noci by měli všichni absolvovat vyšetření a v pátek ráno se rozhodne, kdo půjde na operaci a v jakém pořadí. Péče o české pacienty nebude rozhodně omezená, prohlásil ministr.

Lékaře nepřekvapila ani tak zranění, jako to, že někteří museli být transportovaní z velké vzdálenosti. „Udivující, byla vzdálenost, ze které se pacienti sváželi. Ne všichni totiž byli z nemocnic v Kyjevě a ten nejvzdálenější musel, dle údajů poskytnutých místními zdravotníky, urazit na letiště v sanitě 450 kilometrů,“ řekl Právu šéf desetičlenného zdravotního týmu plukovník Michal Mareček.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Převoz zraněného ukrajinského demonstranta do jedné z pražských nemocnic

Zranění budou rozmístěny do tří nemocnic, a to do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí, do Motola a do Ústřední vojenské nemocnice.

Pacienti mají většinou střelná zranění hlavy, hrudníku a břicha, některé z nich v dosud akutním stavu. Jeden z pacientů byl transportován v bezvědomí.

Podle informací ředitelky VFN Dany Juráskové, příjem zahraničních pacientů neznamená pro nemocnici jakoukoli zátěž, která by paralyzovala péči o občany Prahy.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letadlo CASA C-295M Armády České republiky

„Kapacity máme k dispozici, nejsme ani nuceni zásadním způsobem zasahovat do plánovaného provozu. Pokud by to nutné bylo, půjdeme cestou odkladných výkonů, které v žádném případě nepoškodí naše pacienty,“ uvedla Jurásková.

Její slova potvrdil i ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. „Do dvaceti zraněných nemusí naše velké nemocnice aktivovat žádné speciální složky, takže my se s tím vyrovnáme,“ uvedl Ludvík. Dodal, že do Motola přijde osm dospělých a jeden mladistvý pacient, který bude doprovázen matkou.

Vyšetření v noci

„Nepředpokládám žádný problém. V průběhu večera a noci by všichni měli projít příjmem a vyšetřením a ráno se rozhodne, kdo z nich má přijít na operaci a případně v jakém pořadí,“ informoval ředitel.

Podle lékaře Filipa Burgeta do VFN jsou směrováni pacienti s poraněními břicha a končetin, do Motola pacienti ortopedičtí a s poraněním hrudníku a do vojenské nemocnice pacienti s polytraumaty a s poraněními neurochirurgické povahy.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Většina má střelná zranění hlavy, břicha či hrudníku

Ředitel Ludvík Právu ještě řekl, že nemocnice se musí chovat podle českých zákonů. „Musíme mít připraveny informované souhlasy o zákroku. U nás dlouhodobě pracují čtyři ukrajinští lékaři a využijeme jich.“

Podle něj, mimořádná opatření by nemocnice přijala, pokud by šlo o hromadný příjem 50 a více pacientů. Protože jich je devět nic takové nedělá.

Vláda vyčlenila na péči o ukrajinské pacienty 10 miliónů korun. „Pokud by byla u nich zapotřebí dlouhodobá péče třeba na ARO, tak se budou muset aktivovat další prostředky,“ uvedl ředitel. K povaze zranění pak řekl, že „jde o průstřely jater, sleziny, plic, mladiství má něco s končetinou, tedy vážné stavy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám