Hlavní obsah

EU sama vyhrotila situaci na Ukrajině, řekl kandidát ČSSD do Evropského parlamentu

Právo, Jan Martinek
Praha

Kandidát na europoslance za ČSSD Miroslav Poche obvinil Evropskou unii, že eskalovala krizovou situaci na Ukrajině. „Evropská zahraniční politika selhala, stejně jako selhala v situaci v Jugoslávii a při arabském jaru, kde EU podporovala radikály,“ řekl Poche na čtvrteční tiskové konferenci v Lidovém domě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Poche (ČSSD)

Článek

„Dokud měl (ukrajinský prezident) Viktor Janukovyč otevírat kapitálové trhy pro Evropskou unii, považovali jsme ho za přítele a partnera, bez ohledu na to, jestli vládl nedemokraticky. Důsledkem toho je, že ukrajinská politika hnědne, hrozí jí rozpad a stává se bezpečnostním rizikem pro Českou republiku i celou EU,“ uvedl Poche, který je pražským zastupitelem a je na čtvrtém místě kandidátky soc. dem. do EP.

„Vytvořili jsme sud s prachem, který může kdykoliv vybuchnout,“ varoval Poche, podle kterého je zapotřebí, aby celá EU začala neprodleně jednat a především nabídla Ukrajině adekvátní ekonomickou podporu a garantovala skutečně demokratické volby pod mimořádným dohledem.

EU měla k problému přistoupit jinak

Později řekl, že odpovědnost za situaci na Ukrajině nese především tamější vláda. „EU ale k eskalaci tohoto problému přispěla, měla k němu přistoupit jinak. Ty problémy se tam kumulovaly už od oranžové revoluce,“ uvedl.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Dana Váhalová řekla, že za vývoj na Ukrajině může jak vláda, tak opozice. „Zodpovědný je především prezident Janukovyč a vláda. Ale i poklidná demonstrace byla zneužita, objevily se tam provokace, protestující byli strháváni k násilí. Extremisté měli velký vliv na to, že se situace tak vyhrotila. Stojím jak na straně opozice, tak na straně vlády,“ uvedla Váhalová.

Politici ČSSD nechtěli vyjádřit jasné stanovisko k tomu, zda by měl Janukovyč stanout před mezinárodním trestním soudem v Haagu. „Pokud by se skutečně prokázalo, že připravoval krvavou lázeň, jak naznačují některé nalezené dokumenty, pak to na žalobu je. Spolu s ním by měl být obžalován i ministr vnitra a generální prokurátor,“ uvedl senátor František Bublan.

Reklama

Výběr článků

Načítám