Hlavní obsah

Nečekaná hrozba: černý kašel

Právo, Ludmila Žlábková

Černý kašel, v minulosti jedna z nejobávanějších dětských nemocí, proti které se u nás očkuje už od roku 1958, je nečekaně na vzestupu. Nemocí, která dřív pro většinu nakažených končila smrtí udušením, ročně onemocní stovky lidí všech věkových kategorií.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zvýšený výskyt černého kašle přetrvává. Stejně jako loni jsou i letos hlášené ojedinělé případy. Situace není potěšitelná,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal. Loni bylo v Ústeckém kraji zaznamenáno 116 případů černého kašle, v celém Česku to bylo podle Trmala 1233 případů.

„Neustálý kašel. Už jsme nevěděli, jak jej léčit. Syn dostal antibiotika, že prý má bronchitidu, ale po částečném ustoupení příznaků bylo vše zpátky,“ vzpomíná Zuzana Boučková, matka 17letého Martina, na začátek letošního roku.

„Pak se to vyjasnilo, volal bývalý manžel, že také začal kašlat, a testy ukázaly na černý kašel. Mezitím onemocněli další čtyři Martinovi spolužáci,“ řekla Boučková.

Výsledky testu přišly až za čtrnáct dní

„Syna jsem ihned musela odvolat ze školy, dostal nová, již cílená antibiotika, a snad už nyní bude vyléčený,“ dodala Zuzana Boučková.

Překvapilo ji ale, že trvalo celých čtrnáct dní, než přišly výsledky testu. Po celou tu dobu totiž chodil chlapec do školy.

Skutečnost, že otec i syn byli očkovaní proti černému kašli, nevylučuje, že skutečně mohli onemocnět.

„Vakcinace nenavozuje celoživotní ochranné titry protilátek. Dospívající a dospělí nejsou v ohrožení života, mohou ale být zdrojem nákazy pro novorozence a kojence,“ řekla epidemioložka Eva Beranová z krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Miminka v ohrožení 

Právě kojenci jsou nejohroženější skupinou. V letech 2005 až 2009 dokonce došlo k úmrtí tří dosud neočkovaných miminek. I proto zavedli např. na jihu Čech v roce 2009 změnu očkovacího kalendáře.

„Ke čtyřem povinným dávkám do osmnácti měsíců věku dítěte a přeočkování v pěti letech přibylo další přeočkování v deseti letech dítěte. Účinek opatření se projevil už v roce 2011, kdy jsme od té doby evidovali ročně už jen minimální výskyt tohoto onemocnění mezi 13 – 19 případy,“ řekl František Kotrba z Krajské hygienické stanice.

„Je to takový kuřácký kašel. Myslím, že mnoho lidí si ani neuvědomí, že by se mohlo jednat o černý kašel. Chodí mezi lidmi, kýchá, smrká, a tak přenáší infekci,“ říká Zuzana Boučková.

Statistiky hlásí vzestup v hradeckém kraji 

Černý kašel je přitom podle statistik na vzestupu i v hradeckém kraji. Před dvěma lety zaznamenali hygienici dvaadvacet případů, o rok později už osmačtyřicet a za osm týdnů letošního roku registrují už 20 infikovaných osob.

„Doporučuje se zejména opětovná vakcinace mladých lidí před plánovaným těhotenstvím. Jako ochrana novorozence, který ještě není chráněn očkováním,“ doplnila Beranová.

Připomenula, že proti černému kašli se v tehdejším Československu začalo očkovat v roce 1958, od té doby se nemocnost snižovala. Ale nikdy nedosáhla nulových hodnot. Od 90. let nemocnost opět narůstá.

Příroda se nechová podle našich přání 

„Globálně bylo celosvětově vymýceno pouze jediné onemocnění, a to variola, pravé neštovice. Poslední případ byl zaznamenán již roku 1977. Její virus je pouze pro výzkumné účely uchován v některých laboratořích,“ říká lékařka Beranová.

Ve stadiu eliminace, tedy dlouhodobého přerušení šíření nákazy, se nachází řada infekcí.

„Příroda se ale nechová podle našich přání. Mutace kmenů, změny rezistence na antibiotika, nové kmeny i překvapivé zvraty v epidemiologickém chování mnoha infekčních onemocnění nás přesvědčují, že prevence je přinejmenším stejně vážným problémem, jako tomu bylo kdykoliv dříve,“ dodala lékařka Eva Beranová.

„Přesto očkování zůstává skutečně jedním z nejúčinnějších preventivních opatření všech dob,“ věří.

Reklama

Výběr článků

Načítám