Hlavní obsah

Při blackoutu v Praze by bylo na cisterny s vodou odkázáno 350 tisíc lidí

Právo, ČTK, trj
Praha
Aktualizováno

Cvičení blackoutu začalo ve středu na magistrátu výpadkem proudu. Radnice je odkázaná na dieselový agregát. Již po několika hodinách se objevily první problémy. Statisíce obyvatel města by se ocitly bez vody a funkční by nemusely být ani mobilní sítě. Simulaci nařídil primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), aby si ověřil, že městský krizový štáb bude schopný rozhodovat. Cvičení má trvat do středečního podvečera a následně vznikne zpráva, která zhodnotí úskalí a nedostatky krizového řízení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

První z problémů, které cvičení blackoutu odhalilo, spočívá v komunikaci města s mobilními operátory.  Ti mají povinnost zajistit 10 hodin chodu mobilních sítí ze záložních zdrojů.  Problém podle primátora Hudečka spočívá v dodávkách pohonných hmot do agregátů.

Hudeček zpřesnil údaj o počtu Pražanů, kteří by při blackoutu zůstali bez vody.  Tekoucí vodu by podle něj nemělo 350, nikoli 600 tisíc lidí, jak zněla prvotní informace. Při mrazech by některým cisternám rozvážejícím vodu zamrzly ventily.

Problém by měla i policie, obvodní ředitelství nejsou vybavena generátory, podobně jako třeba psychiatrická léčebna v Bohnicích. Upravovat se mají i krizové plány nemocnic.

Dopravní podnik by situaci zvládl

Se situací by si uměl poradit dopravní podnik. Odtáhl by tramvaje do vozoven i vlaky metra do stanic. "Ze stanic metra by se mohlo odejít, fungovalo by světlo, nefungovaly ale výtahy a eskalátory," řekl Hudeček.

Město simuluje také reakci na krizové situace, jako je pět úmrtí při panice na diskotéce SaSaZu s 1800 návštěvníky.

Cvičení výpadku proudu se podle bezpečnostního poradce Andora Šándora týká zejména oblasti dopravy či nemocnic. Simuluje se stav, kdy je 23 hodin večer a většina lidí je doma. Výpadek má hypoteticky trvat tři dny. Pražský magistrát hodlá prověřit především koordinaci zainteresovaných složek.

Krizový štáb se při cvičení nebude zabývat institucemi, které nepatří hlavnímu městu, výjimkou jsou nemocnice. Ze cvičení jsou vyňata letiště či zoo.

Primátor na úvod cvičení nechal vypnout proud v budovách magistrátu na Mariánském a Kafkově náměstí. Magistrát tak začal fungovat na své záložní agregáty.

Příprava trvala několik měsíců

Simulace bude postupovat chronologicky tak, jak by se výpadek odehrál v reálu. Zástupci institucí přitom budou popisovat, co by se u nich v dané situaci dělo, řekl Šándor.

Příprava cvičení trvala asi čtyři měsíce. Město vše konzultovalo mimo jiné s odborníky na energetiku a zástupci složek integrovaného záchranného systému. Zástupci města a hasičů se byli podívat na situaci ve Slovinsku, které blackout nedávno postihl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám