Hlavní obsah

Veterináři varují před dovozy psů z ciziny, hrozí vzteklina

– Praha

Státní veterinární správa (SVS) ve čtvrtek varovala před dovozy psů neznámého původu ze zahraničí, zejména z Rumunska. Do Česka by tímto způsobem mohla být zavlečena smrtelně nebezpečná vzteklina, která se v zemi nevyskytuje od roku 2002. Informoval o tom mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

V Rumunsku jsou desetitisíce toulavých psů. Jen v ulicích Bukurešti jich je podle odhadů přes šedesát tisíc.

Článek

Veterináři podle mluvčího prověřili již minimálně šest případů podezřelých dovozů psů, v žádném se nakažení vzteklinou nepotvrdilo.

Veterináři vyzývají osoby, které v posledních zhruba šesti měsících dovezli do země psa od neznámého majitele nebo neznámého původu ze zemí, kde se rozmáhá vzteklina, aby neprodleně kontaktovali nejbližší krajskou veterinární správu. Jde především o balkánské země a Polsko, ale i další země ležící mimo EU.

"Je to proto, aby mohl být kontrolován zdravotní stav těchto psů a bylo zajištěno jejich klinické vyšetření a prokázáno, zda byli vakcinováni proti vzteklině a byla také prověřena účinnost této vakcinace," uvedl Duben.

I očkovaní psi mohou mít vzteklinu

Vzteklina má dlouhou inkubační dobu, její klinické příznaky se mohou projevit až do sedmi měsíců.

"Je možné, že i očkované zvíře může mít vzteklinu, zejména pokud je neznámého původu a nelze doložit, že nepřišlo do kontaktu s pozitivním zvířetem," upozornil mluvčí.

Psi do Česka podle Dubna vozí někteří aktivisté, kteří chtějí zachraňovat toulavé zubožené psy, kterých je například v Rumunsku mnoho. Duben počínání těchto lidí označil za nezodpovědné.

Lidé, co si přivezou psy z rizikových oblastí, mohou ohrozit celou svou rodinu, ale také sousedy či zvířata v okolí. Duben zároveň připomněl, že v Česku jsou psů bez pána plné útulky.

V Česku se vzteklina nevyskytuje od roku 2002. Od roku 2004 je země oficiálně uznaná jako prostá nákazy. Ozdravení trvalo řadu let a stálo podle veterinářů značné peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám