Hlavní obsah

Mach, Payne a Pajonk povedou Svobodné do eurovoleb

Právo, Jan Martinek

Strana svobodných občanů ve čtvrtek představila svou kandidátku do evropských voleb. Lídrem je předseda Petr Mach, za ním jsou místopředsedové Jiří Payne a Tomáš Pajonk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

Článek

Pořadí kandidátky určovali členové a registrovaní příznivci v internetovém hlasování. „Máme primárky v pravém slova smyslu. V ostatních stranách rozhodují bafuňáři shora,“ poznamenal Petr Mach.

Svobodní mají jako jeden ze stěžejních bodů programu vystoupení ČR z EU. Přesto chtějí, aby v europarlamentu jejich hlas zazněl: chtějí v něm bojovat zvláště proti regulacím, chtějí také, aby ČR měla trvalou výjimku z eura. „Ušetříme českým občanům miliardy korun,“ prohlásil Mach.

„V důsledku přeregulace zanikly celé civilizace. Před vstupem do EU stály banány devět korun, dnes stojí 28,40. I to je důsledek evropské regulace,“ doplnil místopředseda Payne s trsem banánů v ruce. Podle něj budou mít euroskeptické strany v Evropském parlamentu po volbách možná až padesátiprocentní zastoupení.

Mach: Kdo si vzpomene na Bobošíkovou?

Petr Mach se nedávno sešel s předsedou ODS Petrem Fialou, který Svobodné už několikrát vyzval k užší spolupráci. „Slučovat se rozhodně nebudeme, ale spolupráci na půdě europarlamentu si představit umíme,“ řekl Mach.

Do eurovoleb se chystá více stran, které se označují jako konzervativní pravice: například Občanská konzervativní strana, Republika či Ne Bruselu! – Národní demokracie. „Tyto pokusy nebereme jako vážnou konkurenci. Kdo si dnes vzpomene na Libertas, Suverenitu, Hlavu vzhůru či paní Bobošíkovou?“ poznamenal Mach.

Svobodní získali 12 miliónů jako státní příspěvek za parlamentní volby, kde je volilo 2,46 procenta lidí. Kampaň budou ale financovat i z darů příznivců, které podle nich stále rostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám