Hlavní obsah

Letná není Soči, protestovali klauni v Praze proti Olympijskému parku

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik desítek lidí protestovalo v Praze proti Olympijskému parku Soči-Letná. Happening se konal ve čtvrtek odpoledne jen hodinu před jeho oficiálním otevřením v 18:00. Demonstrantům se nelíbí, že se z veřejných peněz vydávají desítky miliónů na areál, kde budou všechna sportoviště k dispozici pouhých 17 dní.

Foto: Petr Janiš, Právo

Demonstrantům se nelíbí desítky miliónů vynaložené na olympijský park na pražské Letné.

Článek

Demonstranti převlečení za klauny přišli před jeden ze vchodů do olympijského parku na Letné s transparenty hlásajícími: Letná není Soči, 80 mega v háji a Kdo neskáče, prostě neskáče.

„Nesouhlasíme s tím, že se tato akce koná v Letenských sadech,” řekl za organizátory zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský (Strana zelených). Podle něho se vesnička rozkládá na 15 tisících metrech čtverečních, a to je moc. Přestože se při stavbě podařilo ušetřit, je podle něj všechno pro 17 dní trvání příliš drahé.

„Mohli bychom za to postavit zimní stadión, na Štvanici nám jeden nedávno zbourali," uvedl Mirovský.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kluziště v Olympijském parku na Letné

Olympijský park bude stát podle Českého olympijského výboru (ČOV) 66 miliónů korun, zhruba čtvrtinu částky zaplatí společně ministerstvo školství a ministerstvo průmyslu a obchodu. Původně se mluvilo o tom, že park bude stát 80 miliónů.

Žádná stavba, ale cirkus

Paradoxem je, že areál, kde se budují ledové plochy, chladící jednotky, střelnice a vyhlídkové plošiny, nemá stavební povolení. Podle stavebního úřadu Prahy 7 je to totiž něco jako běžný cirkus. Tenhle cirkus ovšem zabírá několikanásobně větší plochu, než je běžné, uvedl Mirovský.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Milovníci zimních sportů mohli 6. února poprvé využít sportoviště v Olympijském parku na Letné.

Mirovský označil za citlivý také fakt, že olympiádu v Rusku pořádá putinovský režim.

„Vypadá to, že podpora olympiády v zemi, která potlačuje lidská práva, je v Česku důležitější než stavební zákon. Na oficiálních stránkách akce se můžeme dočíst, že akci podporuje třeba ministerstvo průmyslu a obchodu, které zde pořádá semináře na téma: Jak úspěšně podnikat v Rusku,” dodal Mirovský.

Návštěvníci si v parku mohou vyzkoušet většinu zimních olympijských disciplín, součástí jsou malé i velkoplošné obrazovky a občerstvení. Park bude fungovat do 23. února, vstupné je 50 korun. Olympijské hry v Soči budou slavnostně zahájeny v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám