Hlavní obsah

Zima nebude. Čeká nás deštivý týden

Novinky, jas

Zimní počasí vezme v průběhu týdne za své a odpolední teploty se v jeho druhé polovině budou šplhat i přes pět stupňů Celsia. Sněžení vystřídá i na horách déšť, v lepším případě smíšené srážky, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco první polovina týdne přinese zejména inverzní charakter počasí, postupně se nad naším územím budou střídat frontální systémy, které přinesou velkou oblačnost a srážky.

Poté, co v noci na pondělí napadly až dva centimetry sněhu, v průběhu dne začne na naše území proudit teplý vzduch od jihu. Převládat by mělo polojasno či téměř jasno, přičemž tepleji bude na východě republiky, kde se teploty odpoledne dostanou až k šesti stupňům. V Čechách se odpolední maxima dostanou na minus jeden až tři stupně.

„Na vrcholcích Krkonoš, Jeseníků a Beskyd bude opět foukat čerstvý vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině,” doplnila Honsová.

Pozor na náledí

Úterý bude ve znamení inverzního charakteru počasí. Nejčastěji bude mlhavo, ale tam, kde se oblačnost rozpustí, i polojasno. Vyskytovat se mohou mrznoucí mlhy. Ranní minima budou klesat k minus dvěma až minus šesti stupňům, odpoledne se rtuť bude pohybovat nejčastěji  kolem nuly, v místech, kde se vyjasní, budou teploty odpoledne šplhat až k šesti stupňům. Na vrcholcích hor bude i nadále vát čerstvý vítr.

Zataženo s nízkou oblačností bude rovněž ve středu. V průběhu dne bude od západu přibývat oblačnosti a začnou se objevovat srážky, které by i v horských oblastech mohly být dešťové. Ranní minima klesnou na minus dva až minus šest stupňů, odpolední maxima se budou pohybovat od nuly do čtyř stupňů. Řidiči by se měli mít na pozoru před náledím.

Ve čtvrtek až osm stupňů

Počasí s velkou oblačností doprovázenou deštěm či přeháňkami by mělo pokračovat též ve čtvrtek. Ráno teploty poklesnou na nulu až minus čtyři stupně, odpolední se dostanou na jeden až pět stupňů na Moravě a ve Slezsku a čtyři až osm stupňů v Čechách.

Oblačné počasí vydrží podle všeho i v závěru týdne. Teploty by se měly v odpoledních maximech dostávat až k sedmi stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám