Hlavní obsah

Nejvyšší soud zkomplikoval usvědčení zločinců

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bývají první na místě činu a často se dozvědí informace, které následně usvědčí pachatele. Výjimkou není ani případ, že se jim pachatel sám přizná, ačkoli pak před soudem všechno popře. Řeč je o policistech, kteří vyjíždějí k přepadeným či zraněným lidem a dozví se tak bezprostředně informace ještě před příjezdem kriminalistů a vyšetřovatelů. Svědectví strážců zákona ale nyní budou před soudem zcela bezcenná. Plyne to z předloňského verdiktu Nejvyššího soudu (NS), který má nyní Právo k dispozici.

Článek

Soudci se zabývali případem ženy, která v opilosti na Olomoucku napadla svého přítele nožem a zasadila mu dvě rány do hrudníku. Justice ji poslala na 13 let za mříže. Jako první byli na místě záchranáři a policisté, kterým se pobodaný muž svěřil s tím, kdo jej napadl. Strážci zákona i zdravotníci pak vystupovali před soudem a jejich svědectví pomohla ženu usvědčit.

Žena se ale nevzdala a podala dovolání k NS. Senát NS v čele s Petrem Hrachovcem jí sice trest nezrušil, ale zatímco výpověď záchranářů označil za použitelnou, v případě policistů konstatoval, že taková svědectví nemohou být pro soud relevantní.

Zjednodušeně řečeno, jakmile policisté dorazili na místo činu a zeptali se, co se vlastně stalo, vyžadovali tím podle soudu podání vysvětlení podle trestního řádu a měli o tom sepsat úřední záznam. Ten ovšem také není možné u soudu jako důkaz použít.

„Nepoužitelnost úředního záznamu o podaném vysvětlení nebylo možno obejít tím, že policisté byli v postavení svědků vyslechnuti k tomu, jak se k věci před nimi poškozený při jejich šetření na místě vyjadřoval. Lze proto přisvědčit obviněné v tom, že svědecké výpovědi policistů byly nepoužitelným důkazem,“ stojí v usnesení NS.

Rozhodnutí zatím nechtějí komentovat

Policisté zatím nechtějí rozhodnutí NS komentovat. „Je to výklad práva jednoho soudního senátu – jiný senát může mít jiný názor. Takže to bude asi na další právní rozbory a výklady odborníků,“ řekl Právu jeden z vyšetřovatelů, který si nepřál být jmenován.

Právu se podařilo zjistit, že tento argument už soudy začaly aplikovat. Například Vrchní soud v Olomouci na základě verdiktu NS zrušil trest pro třiadvacetiletou ženu z Boskovicka, která dostala 14 let za to, že se pokusila ubodat svého otce. Případ se vrátil ke Krajskému soudu v Brně a žalobce bude mít zřejmě problém ženu usvědčit.

Otce, kterému život zachránila jen jeho obezita, protože nůž s patnácticentimetrovou čepelí nepronikl tukovými polštáři na břiše, měla mladá žena napadnout v bytě, kde byla kromě ní a otce už jen matka. Oba odmítli u soudu proti své dceři vypovídat a tu tak kromě nepřímých důkazů usvědčili dva zasahující policisté, kterým se pobodaný muž svěřil s tím, že na něj zaútočila jeho dcera, což před nimi potvrdila i matka. Jejich svědectví ale ve světle verdiktu NS zřejmě neobstojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám