Hlavní obsah

Mráz dlouho nevydrží, sníh vystřídá déšť

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendové silné mrazy vystřídá v nejbližších dnech velká oblačnost se sněžením, které se v nižších polohách bude měnit na srážky smíšené či dešťové. V závěru týdne a o víkendu by již měly odpolední teploty stoupat až k pěti stupňům Celsia a sněžit by mělo především ve vyšších polohách, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V minulých dnech byly teploty v Praze deset stupňů pod dlouhodobým normálem. V pondělí ráno byly značné rozdíly mezi východem a západem republiky – v Aši byly ráno minus tři stupně Celsia, zatímco v Ostravě ještě naměřili minus 16 stupňů.

Sněžení, které ráno zasáhlo západní polovinu území, se v průběhu dne bude posouvat dále k východu a bude postupně slábnout a ustávat. Nejvyšší odpolední teploty se v Čechách dostanou na minus dva až plus dva stupně, na východě pouze k minus šesti stupňům.

„S ojedinělým sněžením musíme počítat rovněž v úterý, mělo by však napadnout do dvou centimetrů sněhu,“ dodala Honsová. Převládat bude zataženo až oblačno. Ranní teploty klesnou na minus tři až minus šest stupňů, odpoledne by se měla rtuť pohybovat mezi minus třemi a jedním stupněm.

Počasí s velkou oblačností bude pokračovat i ve středu. Sněhové srážky se v nižších polohách budou měnit na déšť se sněhem či mrznoucí déšť. Se sněžením je třeba počítat v polohách nad 300 metrů nad mořem. Ranní i odpolední teploty budou podobné jako v úterý.

Zataženo až oblačno bude pokračovat i ve čtvrtek. Sněžit bude od 400 metrů nad mořem, v nižších polohách se bude jednat o srážky smíšené nebo dešťové. Ranní minima klesnou na minus tři až minus sedm stupňů, odpolední se dostanou na minus jeden až tři stupně.

Ve zbytku týdne bude počasí ve střední Evropě ovlivňovat příliv teplejšího vzduchu. Pokračovat bude oblačné počasí, ale odpolední teploty by mohly šplhat až k pěti stupňům, a sněžení se tak přesune do poloh s nadmořskou výškou nad 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám