Hlavní obsah

Lidovci jsou ve sporu, zda má služební zákon lustrovat ministry

Špičky lidové strany jsou ve sporu kvůli připravovanému služebnímu zákonu. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nesouhlasí s názorem svého zástupce, prvního místopředsedy strany Mariana Jurečky. Podle něj by se mělo ukotvit do služebního zákona opatření, které by zakazovalo vykonávat funkci ministra nebo náměstka tomu, kdo aktivně spolupracoval s StB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„To je nápad pana prvního místopředsedy. Domnívám se, že služební zákon by ministry řešit neměl, ten by měl řešit úředníky a ministr není úředníkem, ale je to funkce, stejně jako poslanecký mandát, která vzniká z voleb,“ řekl v ČT Bělobrádek.

Jurečka již v předvánočním rozhovoru pro Právo řekl: „Až se bude připravovat zákon o státní službě, tak bychom tam rádi zařadili variantu, že ministrem a náměstkem může být ten, kdo aktivně nespolupracoval s StB.“ Ve středu tento názor zopakoval v ČT.

„Už před Vánoci jsem řekl, aby se v rámci zákona v principu objevilo, aby ministři, případně náměstci, byli lidé, kteří aktivně nespolupracovali s StB. To bychom chtěli, aby se promítlo do zákona o státní službě,“ uvedl.

Jurečka neřekl, jak by takové ustanovení mělo vypadat. Pouze poznamenal, že nejde o lustrační osvědčení, ale o to, že daná osoba nebyla aktivním spolupracovníkem. Podle něj existují případy, a prý jich několik sám zná, že spousta lidí byla evidována neoprávněně, aniž by o tom věděli. „Je třeba odlišit ty, kteří aktivně spolupracovali, a ty, kteří to nevěděli,“ uvedl lidovecký místopředseda bez bližšího vysvětlení.

Podle něj chce jeho strana o dané změně hovořit jak v rámci koaliční expertní skupiny, tak také s opozicí.

Jourová: Taková podmínka nebyla

Na Jurečkova slova reagovala v Událostech, komentářích první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová: „Tato podmínka nikdy nezazněla a my na to nějak budeme muset reagovat při jednáních. Já si myslím, že ho (zákon o státní službě) nebudeme zanášet věcmi, které jsou jinak řešeny v lustračním zákoně.”

„Myslím, že pan kolega Jurečka má jenom jednu drobnou nevýhodu, že nesedí v té expertní skupině, ve které zasedáme my, a tedy nemá přesné informace, ale určitě nebude problém, aby se s nimi seznámil,” reagoval v tomtéž pořadu na Jurečkova slova poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Jurečka v Interview dále řekl, že by byl rád, kdyby v případě nutnosti byla KDU-ČSL schopna z vlády odejít. „Není důležité umět do vlády vstoupit, ale umět, když je potřeba, také odejít,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám