Hlavní obsah

Starosta Lipna Zídek je nevinen, rozhodl soud

Právo, Pavel Orholz, Vladimír Vácha
Český Krumlov

Okresní soud v Českém Krumlově ve středu zprostil obžaloby starostu Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka. Byl obviněn z toho, že v letech 2005 až 2007 uzavřel nevýhodné smlouvy na pozemky a způsobil tak Lipnu nad Vltavou škodu za 120 miliónů korun. Jak řekl předseda soudního senátu Ondřej Círek, důvodů pro zproštění obžaloby bylo více.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Starosta Zdeněk Zídek před Okresním soudem v Českých Budějovicích.

Článek

„Na základě důkazů, které byly provedeny, jsme došli k závěru, že ten skutek, jak byl žalovaný, není trestným činem. Že nevznikla škoda tak, jak stojí v žalobě. Důvodů pro rozhodnutí o zproštění ale bylo více,“ konstatoval Círek.

Starosta nad verdiktem neskrýval radost. „Samozřejmě že je to po dvou letech naprostého šílenství pocit, který se jen obtížně popisuje. Jsem šťastný, že rozsudek dopadl v můj prospěch. Věřil jsem, že tomu tak bude, neboť jsem si nebyl vědom žádného pochybení zákona. Konečně můžeme na Lipně zase v klidu pracovat jako dosud,“ řekl Právu těsně po vynesení rozsudku Zídek a podotkl, že nyní si teprve uvědomuje, jak důležitá je nezávislost soudů.

Zídek se od začátku procesu hájil tím, že se snažil o rozvoj obce. „Jedinou cestou, jak mohla obec pozemky získat, bylo odkoupení restitučních pohledávek. Také proto jsme museli hledat investora. To se nám nakonec podařilo, i když se přihlásila pouze jediná firma,“ upozornil Zídek.

Díky koupi restitučních pohledávek a následnému prodeji pozemků získala obec přístup k jezeru po celém břehu, takže tam mohla například vybudovat cyklostezku a dále toto území rozvíjet.

Zídek dále zmínil, že v roce 1993, když přebíral úřad, byl majetek obce 23 miliónů korun a v roce 2012 to bylo 480 miliónů, v Lipně nad Vltavou proinvestovaly firmy už tři miliardy korun a zaměstnávají v sezóně stovky lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám