Hlavní obsah

Dienstbier: Vzdát se nominace na ministra by byla zbabělost

Právo, rsk
Praha

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), jehož pravděpodobný premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka navrhl jako ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti, se nehodlá své nominace vzdát. Podle něj by takový krok byla zbabělost.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Senátor Jiří Dienstbier je kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti.

Článek

Dienstbier v úterý v České televizi na dotaz, zda by svou účast ve vládě vzdal, aby odblokoval jmenování kabinetu, odpověděl: „V této situaci bych to dokonce považoval za zbabělost.“

Dienstbier, který patří k Sobotkovým klíčovým spojencům a odpůrcům prezidenta Miloše Zemana, dostal v pondělí nabídku, aby vedl kandidátku ČSSD do eurovoleb, nakonec ho ale předseda ČSSD na seznam členů vlády zařadil.

Spekuluje se, zda to nebylo jen proto, aby ho později při vyjednáváních se Zemanem z kabinetu vyřadil a vyměnil Dienstbierovo jméno za jiný ústupek od prezidenta.

Senátor v úterý nechtěl spekulovat, zda v souvislosti s jeho jménem byl na Sobotku vyvíjen nějaký tlak. „Bohuslav Sobotka mě do nové vlády navrhl, takže zjevně takovému tlaku neustoupil. A já nevidím důvod, proč by měl měnit názor,“ podotkl Dienstbier.

Nominace jsou naše věc

Podle senátora je ČSSD svébytná strana, která vyhrála volby, sestavuje vládu a má mít post premiéra.

„Je to věcí soc. dem., koho nominuje do vlády a je to i v souladu s naší ústavou. Takže si myslím, že ČSSD bude chtít zůstat svéprávnou stranou a že si nebude chtít nechat zvenčí zasahovat do svých vnitřních poměrů a rozhodnutí,“ doplnil Dienstbier.

Senátor se pozastavil nad tím, že Zeman při jmenování Jiřího Rusnoka neotálel, ale pro nejmenování Sobotky premiérem se důvody hledají.

„Ústava nemá přesné lhůty, prezident má ale povinnost konat bez zbytečného odkladu a myslím si, že se z této lhůty už pomalu dostáváme. Jmenování Bohuslava Sobotky premiérem mohlo už dávno proběhnout, už několik týdnů je ve Sněmovně je jasná většina, která se dohodla, že vláda vzniknout má,“ dodal Dienstbier.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Reklama

Související články

Hotovo. Strany podepsaly koaliční smlouvu

Lídři stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pondělí ve Sněmovně podepsali koaliční smlouvu, která popisuje program a principy spolupráce vznikající trojkoalice. Vláda má...

Výběr článků

Načítám