Hlavní obsah

O obří pražská kasárna za 600 miliónů se perou tři zájemci

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O bývalá obří kasárna v pražském Karlíně je zájem. Podle informací Práva jsou za památkově chráněnou, ale již značně zchátralou budovu ochotni zaplatit skoro 600 miliónů korun hned tři zájemci. Pokud k obchodu dojde, bude to pro ministerstvo obrany největší jednorázový odprodej nepotřebného majetku v historii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Objekt kasáren v pražském Karlíně je značně zchátralý a navíc ho v roce 2002 poškodily povodně.

Článek

„Všichni tři zájemci nabídli víc, než je minimální kupní cena 581 miliónů korun. Ani jedna z nabídek ale nepřekročila 600 miliónů korun,“ řekl Právu mluvčí obrany Vladimír Lukovský.

Na začátku ledna by se měla sejít na ministerstvu komise, která rozhodne, komu masívní klasicistní trojkřídlá budova kasáren připadne.

Bourat se nesmí

Jestli mají o objekt zájem čeští, nebo zahraniční investoři, ministerstvo zatím nechtělo prozradit.

Zájem o bývalá kasárna a hlavně o pozemky pod nimi je pochopitelný. Z Karlína, kdysi průmyslové čtvrti, se stává vyhledávané místo pro kanceláře i bydlení.

Obrovská kasárna Jana Žižky z Trocnova se 17 tisíci metrů čtverečních leží navíc blízko metra i nedaleko historického centra.

Od zničujících povodní v roce 2002 je z Karlína rychle rostoucí čtvrť. Po miliardových investicích do kanceláří i bytů chystá vybudovat další obrovskou rezidenční, kancelářskou a obchodní čtvrť na blízkém Rohanském ostrově jeden z největších českých developerů Luděk Sekyra.

Foto: Právo

Areál bývalých kasáren v pražském Karlíně

Případný zájemce o kasárna získá pětipodlažní budovu s obrovskými sklepy. Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu jednoho hektaru a může sloužit pro parkování vozidel.

Objekt znehodnocuje stáří a také to, že byla kasárna poškozena povodní v roce 2002. Navíc se budou případní investoři muset vypořádat s tím, že jde o chráněnou památku a komplex zřejmě nebude možné zbourat.

„Rekonstrukce takovýchto budov stojí stejně jako nová výstavba,“ řekl Právu majitel realitní kanceláře Ivo Gavlas.

Z Invalidovny kampus, či hotel

Letos se obraně podařilo prodat nepotřebný majetek za jednu miliardu korun. Příští rok se může těšit na tučnější záplaty svého rozpočtu. Během roku by měl totiž vojenský archív opustit barokní areál Invalidovny v Karlíně a přestěhovat se do zrekonstruovaných kasáren v Ruzyni.

O objekt na Invalidovně, jehož hodnota se odhaduje na miliardu korun, projevila zájem Univerzita Karlova, která by zde chtěla postavit studentský kampus. Otázkou je, zda škola najde peníze na rekonstrukci zchátralé památky a zda nakonec nebude Invalidovna prodána za účelem vybudování luxusního hotelu.

Ministerstvo už také oznámilo, že se na začátku ledna chystá podepsat s americkou společností Draken International smlouvu na odprodej 28 nepotřebných letounů L-159. Z nich 24 je provozuschopných a čtyři by šly na náhradní díly. Cena kontraktu se bude pohybovat od 434 do 516 miliónů korun v závislosti na vybavení strojů. [celá zpráva]

Americká firma, která nabízí výcvik vzdušných soubojů hlavně americké armádě a která provozuje okolo 50 proudových letadel, chce nejdříve koupit 14 strojů. V případě, že bude spokojena, koupí druhou polovinu.

Hotel na Lipně stále neprodejný

Za velký úspěch ministerských úředníků lze považovat prodej dvou nepotřebných letounů Tu-154 z tzv. vládní letky, které sloužily pro potřeby ústavních činitelů a pro dopravu vojáků do misí. V roce 2007 za ně dvě firmy zaplatily 233 miliónů korun s tím, že stroje prodají dál.

Z obchodů ale nakonec sešlo, letouny zůstaly stát na kbelském letišti v Praze a neúspěšní obchodníci navíc musí obraně platit půl miliónu korun ročně za pronájem odstavné plochy.

Ne všechny pokusy prodat nepotřebný majetek ale končí úspěchem. Obrana se například již několik let snaží zbavit ozdravovny Hůrka na břehu lipenského jezera, přestože jde o lukrativní oblast. Rozlehlý areál hotelového typu nejdříve nabízela za 50 miliónů korun. Několikrát ale musela snížit cenu.

Nakonec se našel zájemce ochotný zaplatit 22,5 miliónu korun. Ten ale ještě před podepsáním kupní smlouvy z obchodu odstoupil. Stejně tak se ministerstvu sice nejdříve podařilo prodat čtyři nepotřebné letouny An-26, ale vítěz soutěže na poslední chvíli odstoupil. Obrana proto chystá v novém roce další výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám