Hlavní obsah

Příchod nového roku zahalí inverze

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Silvestra i na Nový rok bude většinou zataženo s nízkou inverzní oblačností. Za sluncem bude třeba vyrazit do horských oblastí. Situace se příliš nezlepší ani v závěru týdne, kdy bude přes naše území přecházet frontální systém, který přinese oblačnost a srážky, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Teplotní inverze v Jizerských horách, pohled směrem na Jablonec nad Nisou.

Článek

V úterý a ve středu bude na naše území proudit ve vyšších vrstvách atmosféry teplý vzduch od jihozápadu.

„Převládat bude zataženo s občasným mrholením, které může být v ranních hodinách mrznoucí, a na silnicích se může tvořit ledovka,” řekla Honsová. Na horách bude oproti tomu jasno či polojasno.

Ráno bude po oba dny klesat teplota ke dvěma až minus dvěma stupňům, přičemž při vyjasnění může teplota klesat až k minus pěti stupňům. Odpolední maxima se dostanou na minus jeden až tři stupně. Tam, kde se vyjasní, budou teploty stoupat k pěti stupňům a někde může být ještě tepleji. Počítačové modely hovoří až o osmi stupních.

Od čtvrtka začne počasí ovlivňovat další frontální systém. Převládat bude oblačno až zataženo s občasným deštěm, a to i v horských oblastech. Ranní teploty by měly ve čtvrtek i v pátek kolísat mezi třemi a minus jedním stupněm, přes den se dostanou na nulu až čtyři stupně, při vyjasnění však může teplota vystoupat opět až k osmi stupňům.

Výhled na víkend prozatím slibuje méně srážek a teploty do šesti stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám