Hlavní obsah

Koaliční smlouva odráží naše priority, tvrdí po noční dohodě Chovanec

Právo, tin

Podle místopředsedy ČSSD a člena vyjednávacího týmu Milana Chovance sociální demokracie prosadila do programové části koaliční smlouvy většinu svých důležitých cílů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Článek

„Daně jsou jediný problém, ale alespoň se nám podařilo prosadit sektorovou daň a daňovou progresi fyzických osob tím, že solidární přirážka nebude dočasná, ale trvalá,“ řekl Právu Chovanec. Solidární přirážku, tedy druhou daňovou sazbu pro vysokopříjmové skupiny, zavedla už vláda Petra Nečase, měla ale platit pouze dočasně, do roku 2014.

Podle Chovance je ale možná diskuse o korporátní dani. „Naši koaliční partneři jsou přesvědčeni, že budou umět nalézt velké úspory jinde, ale rozešli jsme se s tím, že pokud se během roku ukáže, že to umět nebudou, tak jsou ochotni diskutovat o korporátní dani,“ řekl Chovanec.

ANO chce hledat úspory především v jednotlivých resortech: hodlá prověřit všechny smlouvy. S tím ČSSD souhlasí. „My jen nechceme sahat na investice, ani na mzdy,“ uvedl Chovanec.

Dalším důležitým bodem, který má své místo v koaliční dohodě, jsou registrační pokladny. „Při jejich zavedení je reálná šance, že by se snižovala DPH,“ řekl místopředseda ČSSD. Sociální demokracii se také podařilo uhájit nižší sazbu DPH na léky, tiskoviny, sunar a dětské pleny. „Rádi bychom šli až na dno, k pěti procentům. Ale to je na diskusi s Evropskou komisí,“ uvedl.

Požadavek lidovců na další křeslo je dělostřelecká příprava

Chovanec se také vyjádřil k ultimátu KDU-ČSL, která pro sebe požaduje třetí ministerstvo, jinak hrozí, že do vlády nepůjde. [celá zpráva]

„O ministerstvech nepadlo ani slovo, nechápu, proč to říkají do médií. Máme džentlmenskou dohodu, že o resortech nebudeme mluvit, dokud se nevrátí pan předseda Pavel Bělobrádek. Beru to jako dělostřeleckou přípravu lidovců před jednáním,“ řekl Chovanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám