Hlavní obsah

Řež v Brdech: Lovci vystříleli za den přes 140 divočáků

– Mníšek pod Brdy
Právo, Radek Plavecký

Střelba z loveckých zbraní se ozývala během celé soboty z lesů kolem Mníšku pod Brdy. Hromadný hon na přemnožená divoká prasata uspořádaly místní myslivecké spolky. Lovcům během jediného dne padlo za oběť zhruba 140 divočáků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hon na prasata v Bratřínově nedaleko Mníšku pod Brdy.

Článek

Hned zrána se scházeli v jednotlivých vesnicích kolem Mníšku spousty lidí v mysliveckých mundůrech s flintami přes rameno. V Bratřínově, kde nakonec patřili k nejúspěšnějším, zaplnili celou místní hospodu včetně sálu – sjelo se sem kolem 80 lovců.

Krátce po 9. hodině na návsi zazněly během slavnostního nástupu nezbytné instrukce. „Dbejte hlavně na bezpečnost a střílejte jen jednotlivé rány. Budu to namátkou kontrolovat,“ naléhal hospodář místního společenství Radek Dufek.

Nervozita a napětí před honem byly patrné, obava o úspěch a hlavně o to, aby se při tak velkém počtu nikomu nic nestalo.

„Je to monstr akce,“ podotkl jeden z honců, když už se všichni přesunuli do lesa, rozdělili se na naháněče a střelce a zaujímali pozice.

Milost pro zajíce a vysokou

„Jdeme! Udržujte rozestupy a stejné tempo!“ zazněl vzápětí povel honcům a dvacítka myslivců opatřených reflexními vestami se pustila v rojnici do houštin a porostů, aby odtud vystrnadila černou zvěř a hnala ji před řadu střelců. „Hééej! Hééej!“ ozývaly se hlubokým hlasem naháněči.

Po pár krocích křovinami už zaduněly první výstřely, vzápětí další a další. Mezi stromy se míhala zvěř. Zajíci a vysoká tentokrát dostávali milost, mušky flint mířily jen na divočáky.

Prasata jsou přemnožená a škodí

„V první leči se podařilo ulovit 19 prasat,“ shrnul hospodář, když už byli divočáci na valníku za traktorem připravení k odvozu. Odpoledne pak stihli ještě jednu leč a nastříleli dohromady tři desítky kusů černé zvěře.

„Po skupině u Dobříše, kde nastříleli dvojnásobek, byli v Bratřínově druzí nejúspěšnější,“ hodnotil mluvčí radnice v Mníšku pod Brdy Miloš Navrátil, podle něhož se celkem během soboty nastřílelo kolem 140 kusů.

„Určitě to považujeme za úspěch. Kolem 120 prasat se podařilo ulovit za celý rok 2011 na honitbě v Mníšku. Teď ulovili ještě víc za jediný den,“ srovnával Navrátil. Prasata nemají ve zdejších lesích přirozeného nepřítele, jsou tu přemnožená, škodí zemědělcům a chodí už i přímo do města a vesnic.

„Rozrývají zahrady a dělají hrozné škody. Už se stalo, že před nimi lidé prchali na strom,“ řekl Navrátil. Hromadný hon se bude opakovat ještě 14. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám