Hlavní obsah

Zima začala, žádné ukrutnosti by ale přijít neměly

Právo, Václav Pergl, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká bude letošní zima? Meteorologové se zdráhají odpovědět a přiznávají, že vlastně ani nevědí. Vysoká zvěř ale jasno má – sešla už ze svých letních stanovišť na hřebenech hor do nižších poloh.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zima dorazila také do středních Čech. První sněhové vločky v úterý spadly i v zámeckém parku v Lánech.

Článek

Dagmar Honsová z pražského Meteopressu řekla v úterý Právu, že to, jaká bude letošní zima, pomocí numerických modelů předpovědět nelze. Nelze prý předpovídat zimu ani podle lidových pranostik.

„Každá cibule má jiný počet slupek, každé zvíře je na zimu připraveno podle svého aktuálního zdravotního stavu,“ uvedla meteoroložka. Selhávají podle ní i lidové pranostiky, protože doba, z níž pocházejí, se zcela změnila vlivem průmyslové revoluce.

Průměrné teploty i srážky

S tím nesouhlasí a na přírodu spoléhá při svých předpovědích klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové v Krušných horách. Ta letošní zima prý nebude nijak výjimečná.

„Příroda nám ukazuje, že letošní zima bude srážkově i teplotně průměrná. Teploty se ale budou podle všeho střídat, přičemž pouze v oblastech nad 700 metrů by mohly být stabilnější,“ uvedl Kovařík, podle kterého lze v Krušných horách v těchto výškách očekávat, že se tam udrží sníh do vánočních svátků.

„Přísloví ‚Na Adama a Evu čekej oblevu‘ by mělo přinést okolo Vánoc oteplení. Nedotkne se to ale zasněžovaných sjezdovek, které by se mohly rozjet v horských střediscích již v první dekádě prosince,“ dodal.

Když se ve sněhu objeví krtek nebo krtinec, tak je zřejmé, že brzy začne tát.
Rudolf Kovařík, klimatolog

Podle Kovaříka o předpokládaném průběhu zimy hovoří hned několik přírodnin. „Zima definitivně začala, o čemž svědčí fakt, že vysoká zvěř již sešla ze svých letních stanovišť na hřebenech, které jsou již pod sněhem, do nižších poloh,“ uvedl klimatolog. „Žádné ukrutnosti by ale neměly přijít. Vypovídá o tom i letošní průměrná úroda kaštanů, jeřabin a žaludů,“ pokračoval klimatolog.

Přilétly vrány

Kovařík pozoruje příchod zimy i na chování ptáků. „Naprostá většina z těch stěhovavých již odlétla do teplých krajů. V nížinách zůstalo jen pár divokých kachen a labutí. Přilétly ale ze severních oblastí vrány a havrani,“ poznamenal klimatolog. V nadcházejících dnech budou podle Kovaříka přetrvávat mrazy.

„Vidím to na sýkorkách. Normálně přilétávají ke krmítku dvakrát třikrát za den. Když ale má přituhnout, tak vyzobou vše, co tam najdou,“ prozradil klimatolog s letitými zkušenostmi v pozorování přírody.

„Že zima skutečně nastoupila, potvrzují i myši, které se již stáhly z venku do obydlí,“ doplnil.

Pozorovatelům zimy pak poradil, jak bezpečně poznají, že se blíží obleva.

„Když se ve sněhu objeví krtek nebo krtinec, tak je zřejmé, že brzy začne tát,“ uvedl Kovařík. Krtci si totiž hloubením dalších nor zajišťují únikové cesty před vodou, která bude do podzemí stékat při oblevě.

„Sezónní předpověď dávají velká světová centra pro celou Zemi. Její výstupy však mají již čistě pravděpodobnostní charakter a laiky nejsou vždy správně interpretovány. Nyní se ale víceméně shodují na tom, že se nepřiklánějí v Evropě střední ani k chladnější, ani k teplejší zimě,“ uvedla Honsová.

„Takže na počasí jsme prostě krátcí,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám