Hlavní obsah

Babiš se v Lánech sešel se Zemanem

Praha

Prezident Miloš Zeman se v neděli odpoledne na zámku v Lánech sešel s Andrejem Babišem. O schůzce, která se uskutečnila na žádost šéfa hnutí ANO, informovala hradní mluvčí Hana Burianová. Babiš se s hlavou státu sešel, aby zjistil Zemanův názor na své případné vládní angažmá.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Jednal jsem o jeho názoru na mé působení ve vládě," sdělil Babiš. Hrad obsah schůzky odmítl komentovat. "Co se týče bližších informací, tak nebudeme v tuto chvíli nic sdělovat. V případě, že by se pan prezident chtěl vyjádřit v nadcházejících dnech, tak vyjádření zašleme," řekla mluvčí Burianová.

Babišovo hnutí si při jednání s ČSSD vyjednalo post ministra financí v budoucí vládě a právě samotný předseda je jedním z kandidátů. Babiš ale dnes také zopakoval, že sám má zájem stát se vicepremiérem pro ekonomiku.

Prezident se dříve vyjádřil, že bez lustračního osvědčení žádného ministra nejmenuje. Babiš však v dnešním diskusním pořadu televize Prima Partie prohlásil, že se ho pokusí přesvědčit, aby svůj postoj změnil. Odpolední schůzka se Zemanem podle něj žádný konkrétní výsledek nepřinesla. "Názor pana prezidenta je, že problém mé účasti ve vládě řeší přijetí zákona o státní službě," uvedl.

Sobotka lustrační zákon relativizuje

Zákon o veřejné službě byl schválen už před lety, ale momentálně zatím nevešla v účinnost část, která právě řeší problematiku lustračních osvědčení. V pořadu televize Prima Partie to připomněl i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle nějž by se jednání o složení kabinetu neměla zastavit na interpretaci lustračního zákona. Pětadvacet let od revoluce nastal čas na otázku, zda má být tato norma vůbec uplatňována, řekl Sobotka.

ČSSD vyměnilo ministerstvo financí za předsedu Sněmovny při sobotním vyjednávání. V jejím čele by mohl zasednout poslanec soc. dem. Jan Hamáček, který dříve zastával funkci místopředsedy Sněmovny. Straně ANO tak podle sobotní dohody připadne resort financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám