Hlavní obsah

Místo ubytovny se romští manželé zabydleli v karavanu na pražském mostě

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako návrat ke kočovnému životu vypadá počínání romských manželů, kteří opustili ubytovnu na Palmovce a už 14 dní žijí v karavanu přímo na Libeňském mostě v Praze 8. Metr od tramvajových kolejí, uvnitř je ale teplo a čisto. Jen na záchod musí buď na chemickou toaletu, nebo ven.

Místo ubytovny se romští manželé zabydleli v karavanu na pražském mostěVideo: Novinky

 
Článek

Nynější příbytek Angely Lakatošové (34) a jejího manžela má vypuštěná kola, stojí na dvou cihlách a uvnitř je vybaven jídelním stolem, kuchyňkou, dvěma lůžky, umyvadlem a lavórem. Co k tomu romský manželský pár dovedlo? Paradoxně poměry na ubytovně.

Zimy se nebojí

„Platila jsem čtyři tisíce a běhali tam pěticentimetroví švábi. Ale pak nám pomohl bratr, který tady v Praze žije dlouho,“ řekla Právu paní Angela, která přišla do české metropole z východního Slovenska a češtině rozumí s velkými obtížemi.

„Za šedesát tisíc nám koupil tenhle karavan. A v něm jsme spokojení. Nic nám tu nechybí. Zimy se nebojím. Topím plynovou bombou, vařím a hluk nám nevadí. Jen televizi tu nemáme,“ dodala paní Angela.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Angela Lakatošová ve dveřích svého příbytku

Angela Lakatošová se svým čtyřiačtyřicetiletým manželem žije v nepojízdném karavanu s píchlou pneumatikou na mostě u Palmovky už dva týdny. Ve středu po půl jedenácté dopoledne, když jsme se jí přišli zeptat, jak se jí v karavanu bydlí, zrovna vstávala.

„Já jsem tady sama, protože manžel je pryč. Děti nemáme. Práci muž nemá, já taky ne. Ale s penězi nám pomáhá bratr. Občas přijde i na návštěvu se švagrovou a ostatními. To nás tady je třeba i deset. Líbí se nám tu a nechceme se stěhovat,“ dokládá svou spokojenost s netradičním ubytováním Lakatošová.

Bydlení manžele nic nestojí a nikdo je odtud nevyhání. „Policie nám normálně řekla, že je to dobrý, že tady můžeme být,“ dodala Angela.

Zákony neporušují

„Takové případy řešíme poměrně často. Musíme se prostě naučit přijmout, že nějaká část společnosti žije jiným způsobem. I ve světě je to běžné,“ vysvětlil přístup strážců pořádku náměstek ředitele Městské policie hlavního města Prahy Ludvík Klema.

„Samozřejmě to vždy prověříme, většinou na základě stížností obyvatel, ale pokud tito lidé neporušují nějakou dopravní značku, není s tím problém,“ dodal Klema.

„Nedávno jsme řešili muže ze Slovenska, který takto žil ve Škodě 1203 i se dvěma psy. Někdy tam přespávali i čtyři muži, kteří v Praze námezdně pracovali. Pejskaři si sice stěžovali, ale oni se ničeho nedopouštěli, takže jsme je nechali,“ sdělil Klema.

„Nicméně o této dvojici ze Slovenska ví jak úřad, tak strážníci, kteří je tam chodí denně kontrolovat,“ dodal.

„Není tam ani problém z hlediska parkování, ani jiný. Je sice platný zákaz vjezdu do Prahy těchto obytných karavanů, ale oni to zdůvodnili tím, že čekají na odtah, protože jejich auto je nepojízdné, což je fakt,“ uzavřel Klema.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám