Hlavní obsah

Sobotku pověřím jednáním o vládě nejdříve příští týden, řekl Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by považoval za rozumné, pověřit předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku vyjednáváním o sestavení nové vlády až v příštím týdnu. V pondělí to uvedl ve vysílání rádia Impuls. Oba muži se setkají ve středu, přičemž Sobotka avizoval, že jednání jej považuje informativní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman dodal, že pověřením Sobotky bude jeho vyjednávací pozice silnější, neboť získá „prezidentský mandát”.

„Myslím, že ve středu to nebude, ale považoval bych za rozumné, aby to bylo již příští týden,” uvedl Zeman. „Prezidentský mandát je přece jen silnější karta ve hře a myslím si, že tuto kartu bude Bohuslav Sobotka při současném rozložení sil v parlamentu potřebovat,” dodal prezident.

Novou vládu by jmenoval nejprve po svém návratu do úřadu, který plánuje na začátek prosince. Nechtěl by totiž jmenovat premiéra z kolečkového křesla, na něž je kvůli poranění kolena částečně upoután.

Zeman zároveň dodal, že Sobotkovi dopřeje k jednání i více času. Vztahy s předsedou sociálních demokratů označil za profesionální.

Prezident uvedl, že možnou koalici ČSSD, hnutí ANO a lidovců považuje za „nejmenší zlo” a přál by si, aby případná vláda těchto stan vydržela.

Babiš by do vlády mohl, stačí přijmout zákon

K otázce problémů s vládním angažmá předsedy ANO Andreje Babiše, který by mohl mít problém se získáním negativního lustračního osvědčení, Zeman uvedl, že bude-li konečně přijat zákon o státní službě, jehož účinnost je stále odkládána, nebude již negativní lustrační osvědčení pro ministry nutné.

Zeman si podle svých slov nechal vypracovat několik posudků, podle nichž je osvědčení za současné právní úpravy potřeba. Babiš se soudí se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) o to, že je ve svazcích bývalé StB veden jako její spolupracovník. Babiš tvrdí, že je tam veden neoprávněně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám