Hlavní obsah

Kalousek: Povolební diskuse o revizi restitucí jsou neslušné

– Praha
Novinky, Václav Lang

Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek odsoudil dohady o případné revizi zákona o církevních restitucích, kterou požadují sociální demokraté a připustil ji i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V rozhovoru pro Novinky označil změnu zákona za neslušnou a nemožnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Co říkáte na dohady o církevních restitucích? Sociální demokraté požadují uvalení moratoria na vracení majetku nebo snížení finančních kompenzací. Také šéf hnutí ANO Andrej Babiš nevyloučil možnost revize církevních restitucí.  

Zaprvé si myslím, že je to zpochybňování právní jistoty, protože ten zákon byl diskutován déle než 15 let, nakonec byl demokratickou formou schválen a stvrzen i Ústavním soudem. Zadruhé je to neslušné a i nemožné, protože nejde jen o zákon samotný, ale na základě tohoto platného zákona, a ústavně konformního zákona, byly sepsány smlouvy mezi státem a církvemi. A smlouvy můžete měnit pouze po dohodě obou stran. Nemůžete je měnit jednostranně, a to ani v tom případě, kdy jste vybaven pravomocí schvalovat zákony.

Jednostranná úprava smlouvy ze strany státu je nemožná a já pokládám i za velmi neslušné, že se tohle akcentuje jako politická priorita v koaličním jednání, místo aby se o tom zdvořile jednalo se smluvním partnerem, který s tím očividně nesouhlasí.

Předseda ANO Andrej Babiš vás v neděli zkritizoval za to, že jste církvím odpustil daň z převodu nemovitosti. Špatná je podle něj také inflační doložka.

U pana předsedy Babiše nikdy nevíte, jestli se mýlí, nebo úmyslně lže, když nemluví pravdu, což dělá velmi často, jako třeba v tomto případě. Já jsem nikdy církvím daň z převodu nemovitostí neodpustil a nebylo to ani v žádném zákoně.

Jak zatím hodnotíte probíhající povolební vyjednávání o vládě? 

V podstatě se včera (v neděli) rozběhla, protože sociální demokracie měla svůj vnitřní problém. Jsem přesvědčen, že v zájmu občanů je, aby vznikla silná a akceschopná vláda, protože v současné chvíli nemáme legitimní vládu a je nezbytné, aby někdo začal co nejrychleji rozhodovat s mandátem voličů, který vznikl z voleb. Velmi bych si přál, aby ta jednání spěla k rychlému a úspěšnému konci, abychom tady legitimní vládu měli.

Docela mě zaujalo dnes ráno, když jsem slyšel v televizi od pana místopředsedy Jurečky z KDU-ČSL, s jakými prioritami jdou do jednání, že jejich priority jsou nezvyšování korporátní daně a neotevírání uzavřené otázky církevních restitucí. Byl jsem mile překvapen, že KDU-ČSL bude mít jako své hlavní priority obhajobu kontinuity politiky Nečasovy vlády. To jsem nečekal, neboť Nečasova vláda samozřejmě za žádnou cenu korporátní daň zvyšovat nechtěla a církevní restituce úspěšně dotáhla do konce.

Hovoří se o tom, že byste se měl stát místopředsedou Sněmovny. Míříte na tento post? 

Budou-li si to kolegové přát, tak to přijmu. Samozřejmě pokud mě Sněmovna zvolí, protože volby jsou tajné. Neusiluji o tuto funkci jako sběrač funkcí, s tou funkcí se váže přednostní právo k vystoupení v rozpravě v Poslanecké sněmovně a je vždycky dobré, když přednostní právo má zkušený řečník v klubu, což si myslím, že v našem klubu jsem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám