Hlavní obsah

Černý kašel řádí v Česku jako před 50 lety, počet případů je rekordní

Počet lidí, kteří letos v České republice onemocněli černým kašlem, je rekordní. Epidemiologové očekávají, že celkový počet případů může do konce roku vystoupat až k tisícovce. Letos bylo zatím evidováno 880 nakažených. V úterý to uvedla Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Foto: Profimedia.cz

Proti černému kašli se v ČR povinně očkují pouze děti (ilustrační foto)

Článek

V ČR v posledních letech zemřelo na černý kašel šest osob, ačkoliv onemocnět může každý, nejohroženější jsou novorozenci a senioři, komplikace hrozí astmatikům a pacientům s chronickou obstrukční plicní nemocí.

Z případů úmrtí v posledních letech ve čtyřech případech podlehli nemoci dosud neočkovaní kojenci, kteří se nakazili od členů rodiny, dvě úmrtí byla u seniorů. Nynější situace připomíná podle lékařů stav z 60. let minulého století.

Proti černému kašli se v ČR povinně očkují pouze děti. Tzv. hexavakcína chrání kojence a batolata, přeočkovávají se předškoláci a od roku 2009 také děti ve věku deset až 11 let.

"Očkování školáků jsme zavedli, protože jsme zaznamenávali stále více nemocných adolescentů," uvedla Fabiánová. Očkovat by se podle ní měli i dospělí, mimo jiné proto, že tím sníží riziko přenosu nemoci na nejmenší děti, které ještě očkovány být nemohou.

Přeočkování v dospělosti je vhodné

Vakcinace chrání tři až 12 let, národní imunizační komise doporučuje v dospělosti alespoň jedno přeočkování. Vhodné je zejména pro ženy plánující těhotenství, lidi pečující o děti mladší 12 měsíců a pro zdravotnický personál, který je v kontaktu s novorozenci. Vakcína stojí kolem 850 Kč a zdravotní pojišťovny ji dospělým nehradí.

Očkování proti černému kašli zajistila všem svým zaměstnancům jako první v ČR porodnice v pražském Podolí. Vakcinaci nabízí také budoucím maminkám a členům jejich rodiny. Projekt se rozšiřuje i do ostatních porodnic v ČR.

Návrat nemoci je celosvětový

Přibývání případů černého kašle netrápí podle Fabiánové jen ČR. V reakci na návrat nemoci se v Německu a Rakousku rozhodli plošně přeočkovávat dospělé. V USA zavedli plošné očkování pro budoucí maminky a doporučují obnovovat je před každým dalším porodem. Očkuje se mezi 20. a 36. týdnem těhotenství, protilátky vydrží dítěti do dvou měsíců po narození, než je samo také očkováno.

Hrozí až zlomeniny žeber

Černý kašel je bakteriální, vysoce infekční onemocnění dýchací soustavy, přenáší se kapénkami. Obvykle se projeví záchvaty kokrhavého kašle, které mohou přetrvávat až 100 dní. Nemocný zvrací, hubne, je vyčerpaný. Urputný kašel může vést až ke zlomenině žeber, vzniku kýly a pomočování.

Poznat černý kašel nemusí být vždy jednoduché, může se projevit jen dlouhodobým pokašláváním, což řada dospělých považuje za běžné nachlazení. Přitom ale šíří nemoc na své okolí. Na černý kašel zabírají antibiotika, pokud jsou podána při propuknutí nemoci. Pokud se podají později, kdy už se dostal do krevního oběhu toxin, který kašel vyvolává, nepomohou. I tak se ale musejí užívat, protože zabrání vzniku komplikací.

Černý kašel v číslech
10 letchrání vakcinace, pak je nutné přeočkování
100 dnímohou lidé pokašlávat a být nakažliví pro své okolí
95 procentvšech dětí ve věku dva měsíce nemá proti černému kašli protilátky
75 procentpřípadů onemocnění černým kašlem u novorozenců způsobí nejbližší členové rodiny, kteří nejsou očkováni
880 lidíletos onemocnělo v ČR černým kašlem
4 úmrtív ČR za poslední dobu zapříčinil černý kašel u dosud neočkovaných kojenců
1 zdrojjediným zdrojem nákazy je člověk, neexistuje žádný přírodní ani zvířecí zdroj bakterie černého kašle
zdroj: Státní zdravotní ústav

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám