Hlavní obsah

Rebely z ODS nelze stíhat, rozhodl Nejvyšší soud. Nečase ano

Brno

Nejvyšší soud rozhodl, že bývalý premiér Petr Nečas není vyňat z pravomocí orgánů činných v trestním řízení, a tudíž může být obviněn za možné nabízení trafik třem exposlancům ODS Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi. Ty naopak lze stíhat pouze za skutky spáchané po 7. listopadu, tedy poté, co položili mandáty.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř

Článek

Nečas může být podle rozhodnutí soudu stíhán za jakékoliv období loňského roku. Právu to řekl mluvčí NS Petr Knötig.

Policie chce bývalé poslance stíhat za to, že byli podplaceni příslibem teplých míst ve státní správě, následně složili poslanecký mandát a umožnili tím, aby prošel daňový balíček, s nímž nesouhlasili.

Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že na bývalé zákonodárce se v tomto ohledu vztahuje imunita, protože jednání probíhala na půdě Sněmovny. Podle žalobců se ale o trafikách jednalo i mimo sněmovní půdu, například ve vládním Hrzánském paláci, sídle Českých drah nebo v soukromých objektech v Brně. Žádali soud, aby rozhodl, zda se na ně imunita v tomto případě vztahuje.

Poslanci byli za přijetí postů obviněni, soud je dokonce poslal do vazby, Nejvyšší soud ale exposlance vyjmul z pravomocí policie, žalobců i soudů a obvinění bylo zrušeno.

Nečas je stíhatelný jako řadový občan

„Pan Nečas byl chráněn pouze obyčejnou procesní imunitou, která mu skončila rozpuštěním Sněmovny 28. srpna a tím pádem zanikla veškerá jeho ochrana, je řadový občan, takže je trestně stíhatelný za vše, co mu dokážou. Proto nebyl důvod ho vyjímat z pravomocí orgánů činných v trestním řízení. Navíc v době jeho imunity nepodal státní zástupce návrh na vydání Nečase k trestnímu stíhání,“ řekl ve čtvrtek Právu Knötig.

Jiná situace je podle něj v případě trojice někdejších poslaneckých rebelů ODS Šnajdra, Tluchoře a Fuksy.

„Ti další tři byli chráněni imunitou i indemnitou, protože oni učinili projev v rámci orgánů Sněmovny (vzdání se mandátu poslance, pozn. redakce), kdežto on (Nečas) ne. Lze je tedy sice stíhat, ale pouze za skutky po 7. listopadu 2012, kdy jim zanikl a mandát a tudíž i imunita,“ doplnil Knötig.

Obhájce: Je to konec příběhu

Nynější verdikt NS podle Šnajdrova obhájce Lukáše Trojana v praxi znamená, že kauza týkající se trojice někdejších poslaneckých rebelů fakticky končí.

„Je důležité říct, že po 7. listopadu, kdy se klient vzdal mandátu, se neodehrála žádná tvrzená část toho skutku. Lidově řečeno tam nemají nabito vůbec k ničemu, tam se prostě nic neodehrálo, takže si myslím, že je to konec celého příběhu,“ míní Trojan.

On i jeho mandant prý samozřejmě usnesení NS vítají. „Seznámil jsem se se spisem a státní zastupitelství nedoručilo Nejvyššímu soudu žádné nové důkazy či skutečnosti ani tvrzení, jednalo se jen o nové právní posouzení téhož. Takže jsme takové rozhodnutí očekávali,“ doplnil advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám