Hlavní obsah

Babiš premiérem? Na tahu je prezident, říká místopředsedkyně ANO

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Ano povede povolební jednání s předsedou ČSSD, kterým stále zůstává Bohuslav Sobotka. V rozhovoru pro Právo to uvedla místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. Její stranický šéf Andrej Babiš by se měl také ve čtvrtek sejít s předsedou lidovců. Ve čtvrtek by zároveň měl vzniknout nový vyjednávací tým ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš a místopředsedkyně hnutí Věra Jourová

Článek

V soc. dem. probíhá boj o moc. Jednali byste o vládě s prvním místopředsedou Michalem Haškem?

Má-li u toho být náš předseda Andrej Babiš, tak budeme jednat s předsedou soc. dem., a to není pan Hašek. Na úrovni předsedů stran je jediným legitimním partnerem Bohuslav Sobotka a to se váže na legitimitu celého vyjednávání.

Jestliže oslovil pana Babiše s tím, že chce jednat, tak to je pro nás relevantní partner. Osobně mi přijde velmi nestandardní, kdyby měl jednat tým bez předsedy. Čekáme ale, že se situace uvnitř ČSSD nějak konsoliduje a že se ve straně nějak domluví.

Na konsolidaci ale klidně můžete čekat měsíce.

My nejsme první na tahu, na tahu je prezident. Ten musí udělat nějaký krok směrem k sestavení vlády.

Jenže to záleží na něm, kdy jmenuje nového premiéra a vládu, do té doby bude zemi řídit Rusnokův kabinet. Počítáte s tím?

Prezident lhůtu na to v ústavě nemá. Pokud tam lhůta není, tak koná bez zbytečného odkladu. Ale je to na něm, aby si to zvážil.

Takto jsme si to nepředstavovali, mysleli jsme si, že volební výsledky přinesou několik dobrých variant a že my budeme ti, kteří přispějí ke konstruktivnímu řešení. Určitě nechceme nic blokovat, do jednání chceme jít především s našimi programovými prioritami.

Nakolik je pro vás ČSSD důvěryhodným partnerem pro jednání o vládě?

Pan Babiš už vyslovil dojem, že soc. dem. se chová jako Věci veřejné. Považujeme je tímto za poměrně znevěrohodněné a nestabilní partnery, ale jsou to vítězové voleb.

Nepřemýšleli jste v rámci ANO o třetí variantě? Tedy sestavit vládu s Babišem jako premiérem?

Těch teoretických variant je víc, situaci máme velmi dobře zanalyzovanou a vidíme celý vějíř možných řešení. Ale opakuji, na tahu je prezident. My tímto směrem v tuto chvíli aktivitu nevyvíjíme.

Kolik dáváte ČSSD času?

O žádném termínu jsme se zatím nebavili, ale budeme o tom mluvit ve středu.

Dokdy byste chtěla, aby bylo o vládě jasno?

Podle mého by bylo dobře, aby to bylo do ustavující schůze Sněmovny (26. 11.).

Anketa

Zamlouval by se vám Andrej Babiš jako premiér?
Ano
31,8 %
Ne
68,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31513 čtenářů.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám