Hlavní obsah

Koalice s ČSSD a lidovci je možná, byl bych ministrem financí, říká Babiš

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ANO Andrej Babiš v neděli pro Právo připustil, že by jeho hnutí mohlo společně s ČSSD a lidovci vytvořit novou vládu. Ta by ve Sněmovně měla pohodlnou většinu 111 hlasů. Další varianta je prý podpora menšinové vlády soc. dem. a KDU-ČSL. Babiš by uvítal, kdyby o nové vládě bylo jasno do konce listopadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V Centru pohybové medicíny na Chodově očekávali v sobotu 26. října 2013 lídři hnutí ANO výsledky mimořádných voleb do Poslanecké sněmovny. Na snímku lídr Andrej Babiš.

Článek

Babiš Právu řekl, že vše je otázka jednání a že ho zatím nikdo ze soc. dem. neoslovil. Na dotaz, zda by ANO mohlo vytvořit koalici s ČSSD a lidovci, odpověděl: „Pokud se domluvíme na programu, tak ji vyloučit nemohu. Není to ale naše priorita. Nechceme, aby nám někdo vyčítal, že jsme jak Věci veřejné a že se cpeme do vlády.“

Pokud by bylo ANO ve vládě, chtěl by finance

Babiš potvrdil, že pokud by se ANO účastnilo na kabinetu, tak by usiloval o post ministra financí. Otázka je, zda by soc. dem. tento klíčový post přepustila. „Řekl jsem, že ministr nechci být, ale v nějaké konstelaci bych se obětoval. Ministerstvo financí je to jediné místo, kam bych za nějaké situace, tedy hlavně že se domluvíme na programu, šel,“ podotkl.

Babiš dále nevyloučil, že by ANO mohlo zůstat v opozici a podporovat menšinovou vládu soc. dem. a lidovců.

„Nechceme nic blokovat, budeme hlavně akční a konstruktivní a jsme připraveni, abychom se domluvili na složení Sněmovny a aby urychleně vznikla vláda. A klidně to může být vláda ČSSD a lidovců za podmínek, že ji budeme tolerovat, pokud budou plnit programový průsečík. Náš program je ale neměnný a přes to nejede vlak,“ řekl lídr ANO.

Na otázku, zda by v čele ČSSD uvítal raději Bohuslava Sobotku, nebo Michala Haška, odpověděl: „Nechci hodnotit lídry jiných stran. Není to o mně, ale o přijetí našeho programu.”

„Vláda musí být co nejrychleji“

Babiš je však proti tomu, aby Rusnokova vláda zůstávala ve funkci ještě další dva tři měsíce, jak to v neděli v ČT odhadl prezident Miloš Zeman.

„Země nesmí být paralyzovaná, potřebujeme rychlé řešení, a pokud se tu budeme handrkovat, tak lidé budou ještě víc otrávení změna vlády musí proběhnout co nejrychleji,“ uvedl s tím, že by se k jednání o sestavení vlády měl využít čas, než začne 26. listopadu zasedat Sněmovna.

Babiš dodal, že jeho odpor k zavedení progresivní daně a zvýšení daně firmám trvá. Oba body má jako své priority ČSSD. První místopředseda ČSSD Michal Hašek v neděli v ČT naznačil, že by soc. dem. byla ochotná k celkové debatě o změnách v daňových sazbách.

„To jsou drobné, státu utíkají miliardy jinde. Jde o ideologickou záležitost a budu zásadně proti zvyšování daní. Nejsem ale jediný, kdo o tom ve straně rozhoduje, takže bych to nechal otevřené. Ale teď to řešit je předčasné, musíme si počkat, jestli nás někdo osloví a jestli se staré strany nakonec nedomluví mezi sebou,“ řekl Babiš.

Reklama

Související články

Babiš je připraven jednat o vládě

Lídr ANO Andrej Babiš je připraven účastnit se jednání o budoucí vládě, pokud bude jeho hnutí osloveno. Babiš to v sobotu večer řekl novinářům, týž den ráno...

Výběr článků

Načítám