Hlavní obsah

Nad SPOZ visí hrozba ústavní žaloby kvůli šachům na kandidátce

Právo, Jan Švábek, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manévry na kandidátce zemanovců v Plzeňském kraji zřejmě skončí ústavní žalobou. Podala by ji plzeňská SPOZ, která zásahy z centra strany označuje za nedemokratické. Kvůli celé věci plzeňští zemanovci před dvěma týdny odeslali stížnost republikové kontrolní komisi (RKK).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně SPOZ Dita Portová

Článek

Tím učinili poslední krok k tomu, aby v případě, že SPOZ problém nevyřeší v souladu se svými stanovami, byla ústavní žaloba přípustná.

„Na zasedání se ale komise naším problémem nezabývala. Naopak pověřila naši krajskou kontrolní komisi, aby přišla se závěry a navrhla opatření. Uvidíme, jak se po parlamentních volbách vedení strany k celé záležitosti postaví. Ústavní žalobu už máme připravenou,“ řekla Právu místopředsedkyně strany a šéfka krajské organizace Dita Portová.

Vedení SPOZ se případné stížnosti neobává. „Jsme si jisti, že jsme vždy postupovali plně v souladu s našimi stanovami a demokratickými principy,“ sdělil Právu místopředseda Vladimír Kruliš.

Řešení po volbách

Plzeňská krajská kandidátka se před volbami změnila dvakrát. Například původní lídryně Portová byla odsunuta na čtvrté místo. Když trvala na kandidátce schválené krajskou konferencí, byla se čtrnácti lidmi vyškrtnuta úplně, aniž by o tom věděla.

Tím vyvrcholily její problémy s vedením strany, když odmítala změny na kandidátce v Praze a kritizovala privatizaci SPOZ přes velrybářské metody, ke kterým podle ní došlo například ve Středočeském kraji.

Stížnost odeslaná RKK byla dána na vědomí i předsedům všech dalších krajských organizací. „Část z nich pochopila, že došlo k hrubému a závažnému porušení našich stanov a pošlapání demokratických principů. Ozývají se nám s tím, že vše chtějí řešit po volbách,“ dodala Portová. Zatím ale svůj názor jednotliví straníci zveřejňovat odmítají.

Na stranickém webu se naopak objevily desítky stanovisek z celé republiky, které vyjadřují podporu předsednictvu. Portová tvrdí, že nejde o spontánní jednání, ale plnění příkazu vydaného centrem strany. Jde zhruba o třetinu zástupců místních buněk.

Platforma obrody

Nespokojení členové SPOZ nyní zakládají uvnitř strany frakci nazvanou Platforma obrody, která má být ustavena zhruba v půlce listopadu. První informace už přípravný výbor nového uskupení poslal členům e-mailem.

„Jde o iniciativu, díky níž by se měla SPOZ příznačně obrodit, ale která má také za úkol zlepšit politickou kulturu a stav věcí v ČR všeobecně,“ stojí v dopise, který má Právo k dispozici. Platforma se rovněž staví proti byznysu v politice a poškozování kandidátních listin uvnitř strany. Jejím členem se může stát jakýkoliv občan, který s její činností souhlasí.

Zemanovští ministři burcují

Do hry se včera vložila i pětice ministrů kandidujících v barvách SPOZ. Zdeněk Žák (doprava), Miroslav Toman (zemědělství), František Koníček (práce a sociální věci), František Lukl (místní rozvoj) a Martin Pecina (vnitro) před jednáním vlády vyjádřili „hluboké pobouření nad mírou manipulace voličů před předčasnými volbami“.

Manipulací byly podle této pětice průzkumy volebního potenciálu pro ČT. Právě v těch SPOZ příliš neuspěla.

„Všechny relevantní průzkumy říkají, že zemanovci se do Sněmovny dostanou,“ tvrdí pětice ministrů, podle kterých je SPOZ zárukou, že se nevrátí staré pořádky v podobě prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Bojujeme s mocnou hydrou, neustoupíme,“ doplnili.

E-mail s prohlášením pěti ministrů byl poslán z ministerstva dopravy.

Podle premiéra Jiřího Rusnoka není v pořádku, když ministři ke své propagaci využívají aparát svých úřadů. Žák se k e-mailu přihlásil, postup považuje za korektní.

Pecina a Lukl novinářům řekli, že o e-mailu nevěděli. Podle nich šlo o horlivost úředníka. S prohlášením ale souhlasí.

Reklama

Související články

Lidé nahráli na web SPOZ hanbaté obrázky

Podceňovat zabezpečení internetových stránek se nevyplácí. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili zemanovci, na jejichž webu se necelé dva týdny před volbami...

Výběr článků

Načítám