Hlavní obsah

Část úřadů výrazně plýtvá ve výdajích na IT, tvrdí sdružení

Část státních institucí výrazně plýtvá prostředky na pořízení a provoz informačních technologií (IT). Zatímco průměrný výdaj na IT na jednoho úředníka se pohybuje kolem 15 tisíc ročně, na některých úřadech to je až 215 tisíc korun. Na tiskové konferenci to uvedl ředitel sdružení Acta Non Verba Vojtěch Razima.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Acta Non Verba spolu s Nadačním fondem proti korupci provedly průzkum u 12 státních úřadů. Porovnávali ceny, za které úřady nakupují počítače, software a služby.

"Dospěli jsme k názoru, že u některých úřadů nemůže jít jen o plýtvání, ale že se na nich krade," řekl natvrdo Razima.

Nejvíce ze státních úřadů plýtvalo za pořízení informačních technologií ministerstvo pro místní rozvoj, kde byl roční průměrný výdaj na IT na jednoho zaměstnance 215 tisíc korun, druhý skončil Magistrát hlavního města Prahy s částkou téměř 167 tisíc Kč na zaměstnance a třetí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s průměrem přes 70 tisíc Kč za rok. Na všechny tři instituce podala Acta Non Verba trestní oznámení.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu proběhlo v letech 2009 až 2012 bez výběrového řízení 77 procent tendrů v hodnotě 21 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám