Hlavní obsah

Teplo a prodloužený víkend volby neovlivní, míní experti

Právo, Novinky, rsk, jas

Až dvacetistupňové teploty, státní svátek v pondělí, podzimní školní prázdniny v úterý a ve středu. To je ideální kombinace pro prodloužený víkend. Ale i živná půda pro spekulace, zda nějaká strana v pátek a v sobotu doplatí na to, že voliči dají přednost cestování, než aby šli k urnám.

Foto: David Ryneš, Novinky

Účast při volbách do Sněmovny

Článek

Volební místnosti budou otevřeny v pátek 25. října od 14.00 do 22.00 a v sobotu 26. října od 8.00 do 14.00. Řada škol bude navíc kvůli volbám uzavřena už v pátek, takže není vyloučeno, že rodiče s dětmi odjedou už ve čtvrtek večer, aby si teplo, které má vydržet celý víkend, užili co nejvíc.

Politologové a sociologové nejsou v názoru, zda prodloužený víkend a počasí ovlivní voličskou účast, jednotní. Podle nedávných průzkumů vyjádřily odhodlání jít volit až tři čtvrtiny lidí. V roce 2010 přišlo k volbám 62,6 procenta občanů.

Hodí hlas na chalupě?

Analytik Jan Herzmann se domnívá, že vliv na účast počasí a volno mít bude. „Ovlivní to účast ve velkých městech a lze předpokládat, že majitelé chalup budou chtít odjet na prodloužený víkend. Vzhledem k tomu, že voliči pravice bývají movitější, tak to rozhodně pravicovým stranám nenahrává,“ řekl včera Právu.

Podle Herzmanna buď nebudou volit vůbec, nebo díky volebnímu průkazu hodí hlas do urny v obci, kde mají chalupu. Zájem o volební průkaz je v některých městech vyšší než v roce 2010. Osobně si jej lze vyzvednout na obecním úřadu ještě ve středu. „V Praze by měla lépe dopadnout ČSSD, než kdyby šlo o běžný víkend. Fatální důsledek na volby to ale mít nebude, půjde maximálně o jedno či dvě procenta,“ dodal Herzmann.

Den volna navíc může účast snížit, ale i zvýšit
Jiří Pehe, politolog

Praha sice počtem voličů patří mezi čtyři klíčové kraje, ale soc. dem. zde jako v jediném nevedla. A oranžoví burcují po celé zemi k volební účasti proto, že obvykle těží z vyšší účasti. Nemá totiž příliš pevné voličské jádro. K urnám proto potřebuje dostat i své vlažnější voliče.

Chaty nejsou doménou pravicových voličů

Politolog Tomáš Lebeda nechtěl odhadovat, nakolik počasí ovlivní účast. Podle něj neplatí, že by chataři byli pravicoví, jelikož víkendové bydlení je záležitost i řady levicových voličů. „Určitě by ale nevadilo naplánovat volby na jiný víkend i proto, že v pondělí bude státní svátek. Tehdy bude pozornost zaměřena na prezidenta, který bude udílet státní vyznamenání, nikoli na parlament, a Miloš Zeman bude mít příležitost projevit nejrůznější doporučení a přání,“ podotkl.

Šéf agentury STEM Jan Hartl si myslí, že prodloužený víkend s účastí nezamíchá. „Kdo chce volit, tak odvolí v pátek. Spíš bych řekl, že by se lidem nechtělo jít ven, kdyby bylo ošklivo. A pokud bude účast nízká, tak to bude kvůli něčemu jinému, a ne počasí,“ řekl Právu.

„Den volna navíc může účast snížit, ale i zvýšit. Těžko také říci, zda by to prospělo levici nebo pravici, protože chalupy mají v České republice lidé napříč společností,“ konstatoval politolog Jiří Pehe.

Nové strany nezvýší volební účast

Politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institut očekává, že účast bude podobná jako u předchozích voleb, kdy přesáhla 62 procent. „Volební účast nebude diametrálně odlišná od minulých voleb. Neočekávám, že by měla být vyšší kvůli nástupu nových stran,” konstatoval Mrklas, podle něhož by z toho mohly profitovat tradiční strany.

„Pokud nebude účast 70 procent, což dnes ukazují některé průzkumy, v nichž mají zejména ANO 2011 a podobně velmi vysoké výsledky, tak to budou spíše ty strany, které mají své voliče daleko více připoutané než nové strany,” míní politolog s tím, že vliv prodlouženého víkendu a pěkného počasí nebude zásadní.

Kubáček: Nové strany musí voliče přesvědčit 

Politolog Jan Kubáček nevyloučil, že by volební účast mohla být i nižší. „Čekám, že volební účast oproti předchozím volbám opět poklesne,” konstatoval. Zmínil jak vliv počasí, tak prodloužený víkend a blízkost dušiček.

Budou čekat a hledat argument, proč tam jít
politolog Jan Kubáček o potenciálních voličích nových stran

I on souhlasí, že na nižší účasti vydělají především tradiční strany. „Očekávám, že to bude výhodné pro komunistickou stranu, že to může pomoci straně lidové a asi to neuškodí ani sociální demokracii,” řekl Kubáček.

Horší vyhlídky má v tomto směru ODS, která v minulosti mohla rovněž spoléhat na voličské jádro. „Ta důvěra z minulosti je otřesena, takže pro ni bude složitější ty své voliče motivovat,” míní politolog.

„Pro nové politické strany by bylo výhodnější, kdyby šlo o klasický, standardní víkend, protože se potýkají s tím, že nemají tak pevné a přesvědčené voliče. Může to být jeden z důvodů eroze podpory, ale nemyslím si, že to bude nejdůležitější argument,” tvrdí Kubáček s tím, že zejména nové strany musí voliče přesvědčit.

„Budou čekat a hledat argument, proč tam jít. Ale budou očekávat, že jim ho nabídnou lídři těch zmíněných partají,” očekává politolog finiš kampaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám