Hlavní obsah

ČR přijde o 1,1 miliardy z EU pro ministerstvo práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí oznámilo, že Česká republika přijde kvůli nevyčerpaným evropským dotacím o 1,1 miliardy korun. Část alokovaných financí může vyčerpat ministerstvo vnitra, pokud to nezvládne, přijde země na dotacích o bezmála dvě miliardy. V pondělí to oznámil ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí spravuje operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Z něj mohly instituce a neziskové organizace celkem dostat téměř 57 miliard Kč. Peníze mají sloužit na zvýšení zaměstnanosti, integraci znevýhodněných, zlepšování státní správy i mezinárodní spolupráce.

Celkem se schválilo na 5000 projektů. Resort práce jich dělá 250, a to za 25,5 miliardy. Za tyto peníze měl fungovat například nový systém vyplácení dávek, který mají úřady práce. Projekt, z něhož se provoz a aplikace proplácely, se musel předčasně ukončit. Uhradit se z něj tak nedá 734 miliónů, které bude muset dorovnat ze svého rozpočtu ministerstvo, uvedl Koníček.

Vázne i čerpání peněz z Integrovaného operačního programu, v němž je 3,8 miliardy korun. Podle vrchního ředitele sekce fondů EU ministerstva práce Jana Havránka hrozí, že se 1,4 miliardy Kč vůbec získat nepodaří. "Peníze nejsme schopni vyčerpat. Výzvy začaly pozdě. Zpoždění bylo dva roky. Už se ho nepodaří dohnat," uvedl Havránek. Suma 1,1 miliardy se proto přesunula, může ji na bezpečnost využít resort vnitra.

Celkem mohlo přes programy ministerstva práce a sociálních věcí do ČR od roku 2007 do letoška z Bruselu přitéct skoro 61 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám