Hlavní obsah

Vyjednává se o propuštění unesených Češek v Pákistánu, prohlásil Zeman

Právo, Novinky, val, rap, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se během své návštěvy v Kolíně vyjádřil k únosu dvou mladých Češek v Pákistánu. Podle něj se nacházejí na území mezi Pákistánem a Afghánistánem.

Foto: http://www.hankaatoncadomu.com/

České dívky Hana a Antonie unesené v Pákistánu.

Článek

Jeden ze studentů vznesl dotaz, co udělal prezidentský úřad k záchraně Češek v Pákistánu.

„Napsali jsme dopis prezidentovi, aby se tomuto problému věnoval. On nám odpověděl, že pověřil tajnou službu. Nemohu prozradit další podrobnosti, abych neohrozil bezpečnost dívek,“ řekl Zeman. „Víme jen, že se pohybují mezi Afghánistánem a Pákistánem a vyjednává se o jejich propuštění. Podrobnosti nelze zveřejnit, protože jde o tajné informace,“ dodal prezident.

Ministerstvo mlčí

Ministerstvo zahraničních věcí nechtělo prezidentovo vystoupení komentovat, stejně jako nestojí o publicitu týkající se jednání s únosci. „Žádný komentář nemáme, ten proces je dlouhodobý a stále probíhá,“ řekl Novinkám David Frous z tiskového oddělení resortu.

Češky unesené v Pákistánu žádají o pomocVideo: Facebook.com

Premiér v demisi Jiří Rusnok na středeční tiskové konferenci po jednání vlády prohlásil, že se věcí nejspíš ještě dnes bude zabývat Bezpečnostní rada státu. "Myslím, že to je věc, která se opravdu nedá v tuto chvíli komentovat, je to velmi citlivá záležitost, a prosil bych o porozumění v zájmu těch dívek a jejich rodin," dodal.

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny v březnu v pákistánském Balúčistánu. Jejich údajní únosci zveřejnili později video, které mělo být natočeno měsíc po únosu. Obě mladé ženy na videu žádají o propuštění Pákistánky Áfíi Siddíkové, která byla v USA odsouzena za podporu terorismu na 86 let. [celá zpráva]

Zeman k tomu tehdy řekl, že je rád, že jsou Češky naživu. Současně ale zdůraznil, že s teroristy se nevyjednává.

České turistky Pákistánem projížděly cestou z Íránu do Indie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám