Hlavní obsah

Schwarzenberg jako motorkář, Babiš s dětmi i klidná ODS. Strany vysílají spoty v televizi a rozhlase

Praha

Jednotlivé strany kandidující v letošních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny se od pondělí představují prostřednictvím veřejnoprávní televize a rozhlasu. Své volební klipy už většina stran představila na internetu.

Předvolební klip hnutí Ano, bude líp

Článek

Kandidující strany mají za zákona v každém z veřejnoprávních médií k dispozici celkem 14 hodin vysílacího času. Mohou tohoto času využít k představení svého programu a kandidátů. Podle expertů na výzkum veřejného mínění a psychologii však nemá tento druh propagace na výsledek voleb velký dopad.

Předvolební spot KDU-ČSL

Starostové dnes mohou stranám také vyhradit prostor pro vylepení volebních plakátů. Kandidující uskupení však už obvykle mají zamluvené reklamní plochy.

Předvolební klip SuverenityVideo: Suverenita

Poslední den pro registraci

Jako první se strany v pondělí představily ve vysílání stanice Vltava, a to už před šestou hodinou ranní. Po druhé hodině odpolední pak jejich televizní spoty odvysílala Česká televize na kanálech ČT1, ČT2 a ČT24. Český rozhlas pro vysílání minutových spotů stran vyhradil také prostor na stanicích Radiožurnál a Dvojka, a to ve večerních hodinách.

Předvolební klip ČSSD

Předvolební spot ODSVideo: Česká televize ČT24

Pondělí je rovněž posledním dnem pro volební registraci stran, které pro nedodržení volebních pravidel úřady vyřadily, ale jejich rozhodnutí změnily soudy. Vrátit se do hry takto mohla Československá strana socialistická v Olomouckém kraji, na soud se ale kvůli svému vyškrtnutí z voleb neobrátila.

Předvolební spot volebního bloku Hlavu vzhůru

Předvolební klip LEV 21Video: LEV 21

Mezi prvními, kdo svůj volební klip zveřejnil na internetu, byli lidovci. Jejich spot, který režíroval Filip Renč, se objevil na internetu už v září a jeho protagonisty jsou předseda strany Pavel Bělobrádek a europoslankyně Zuzana Roithová.

Předvolební spot SPOZ

Lehkou kontroverzi vzbudily klipy zemanovců a bloku Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru. V klipu SPOZ vystoupil herec převlečený za policistu, což - jak upozornil server Lidovky.cz - je v rozporu se zákonem. V pozadí snímku Hlavu vzhůru zase hraje skladba Tomáše Úlehly, která rozvířila debatu o použití filmového úsloví Metelesku blesku.

Většina stran už klipy má

V závěru minulého týdne zveřejnili svůj klip sociální demokraté. Jediný protagonista Bohuslav Sobotka se v něm prochází českou krajinou a slibuje dobře fungující stát.

Předvolební klip hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia OkamuryVideo: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Předvolební klip Strany zelenýchVideo: Strana zelených

Několik spotů představila také TOP 09, která tradičně sází na humorná videa s Karlem Schwarzenbergem v hlavní roli.

Předvolební klip TOP 09Video: TOP 09

Předvolební klip Strany svobodných občanůVideo: Strana svobodných občanů

Volební spoty už zveřejnily také Strana zelených, Strana svobodných občanů nebo Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. O víkendu představilo nový klip hnutí ANO, v němž kromě jeho předsedy Andreje Babiše vystupuje také herec Martin Stropnický.

Předvolební klip hnutí Ano, bude lípVideo: Ano, bude líp

Předvolební klip Občané 2011Video: Občané 2011

Předvolební klip Koruny českéVideo: Koruna česká

Předvolební klip Pravého blokuVideo: Pravý blok

Předvolební klip KANVideo: KAN

Předvolební klip KSČMVideo: KSČM

Předvolební klip SoukromníkůVideo: Strana Soukromníků

Předvolební klip Pirátské stranyVideo: Pirátská strana

Předvolební klip ZměnyVideo: Změna

Předvolební klip DSSSVideo: DSSS

V předčasných volbách 25. a 26. října kandiduje celkem 24 politických stran. Romská demokratická strana (RDS), Československá strana socialistická (ČSS) a Aktiv nezávislých občanů (ANEO) volební spoty nedodaly.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Bobošíková

Reklama

Související články

Kapela nabádá v klipu lidi, aby šli volit

Pop-punková kapela Jaksi Taksi natočila klip, kterým apeluje na lidi, aby šli v říjnu k volbám. Upozorňují, že je to jediná možnost, jak změnit poměry, které...

Výběr článků

Načítám