Hlavní obsah

Bratr ministra zahraničí USA pátrá v Česku po předcích

Právo, Jiří Roškot

Rodina Kerryů má hluboké kořeny v České republice. V současné době je na návštěvě generální ředitel amerického ministerstva obchodu, bratr ministra zahraničí Spojených států Cameron Kerry, který společně s manželkou míří do rodiště svého dědečka ve Slezsku. Právu při té příležitosti poskytl rozhovor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cameron Kerry

Článek

Jaký je to pocit přijet do země, odkud pocházejí vaši předkové? Už jste tu někdy byl?

Ne, jsem v Praze poprvé a těším se na pobyt v ČR. Jako turista jsem si prohlédl město a v pondělí jedu do Slezska do Horního Benešova, kde se narodil můj dědeček.

Takže možná nakonec najdete i hrob svého praděda, po jehož smrti se babička přestěhovala s dětmi do Vídně.

Ano, ano – oba moji prarodiče jsou z tohoto koutu světa, máme tu hluboké kořeny.

To všechno ale vyšlo najevo až v roce 2004, když váš bratr senátor John Kerry zvítězil v demokratických prezidentských primárkách.

Přišel na to genealog Felix Gundacker.

Jaký jste měl pocit, když jste se to dozvěděl?

Pro mě to byla úžasná ironie. Oženil jsem se totiž s Židovkou a konvertoval jsem od katolíků k židovské víře. Udělal jsem to z rodinných důvodů, abychom mohli v této víře vychovávat své děti. A najednou jsem se dozvěděl, že moje rodina je vlastně židovská (Kerryho děd se nechal pokřtít v roce 1901 kvůli protižidovské nevraživosti ve Vídni – pozn. red.), takže jsem tak uzavřel kruh. S ženou a jejími rodiči jsme se tomu nasmáli.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Generální ředitel amerického ministerstva obchodu přicestoval do České republiky i s manželkou, aby zde pátral po osudu svých předků.

S radnicí Horního Benešova jste navázal kontakt?

Ne, do této návštěvy ne. Oni byli v jisté chvíli ve spojení s mým bratrem.

Zajedete také do Vídně? Většina rodiny se tam usadila.

Jednou určitě. Sem jsem přijel kvůli přátelství s velvyslancem Eisenem a jeho zájmu o dějiny židovské komunity v ČR. Se ženou se ovšem v únoru vrátíme – se skupinou z mé synagogy. Chceme přijet, dokud tu bude Norman Eisen.

Má i váš bratr v plánu navštívit Horní Benešov?

Vím, že by rád. Jenže je to pro něj teď těžké. Určitě se s ním ale chci o své poznatky odsud podělit. A také s celou rodinou.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

John Kerry

Teď trochu o politice: jaké vyhlídky dáváte izraelsko-palestinskému jednání?

Těší mě a jsem hrdý na to, že na tom pracoval můj bratr, aby k sobě obě strany přivedl. Nakonec je ale to ale právě na nich, celý problém vyřešit. Nebudu dělat žádné prognózy.

Jste právní expert v oboru telekomunikací a ochrany soukromí. V srpnu jste v německém Marshallově fondu ujišťoval, že tajná služba NSA neporušuje soukromí Evropanů. Jenže současně vyplulo na povrch, že odposlouchávala i EU. Jak to podle vás ovlivní americko-evropské vztahy?

Snažil jsem se o pohled do budoucna. Máme důležité vztahy, sdílíme obrovské množství hodnot, což zahrnuje i ochranu dat a soukromí. Nejde o to, soustředit se na to, co se shromažďuje, ale co se s informací dělá. NSA se zabývá jen zlomkem mezinárodního internetového provozu a uplatňuje přitom selektivní kritéria s důležitou kontrolou a dohledem. Když o tom mluvíme, měli bychom se zaměřit na to, co máme společného. Internet prospívá našim ekonomikám a společnosti. Vytvořením zdí bychom způsobili velké škody obchodu, svobodě a volné výměně informací i myšlenek.

Dědeček Fritz Kohn přijal příjmení Kerry
1873: Fridriech (Fritz) Kohn se narodil v Horním Benešově (tehdy německy Bennisch) v českém Slezsku v židovské rodině pivovarníka Benedikta Kohna. Měl o čtyři roky starší sestru Idu a o tři roky mladšího bratra Otta.
1878: Po smrti otce se matka s dětmi přestěhovala do Vídně, kde Fritz a Otto vystudovali gymnázium. Museli čelit silným protižidovským útokům.
1900-1: Fritz se oženil a po vzoru bratra se dal pokřtít (stal se římským katolíkem) a změnil si i příjmení na Kerry. Otto je vybral o čtyři roky předtím tak, že naslepo hodil tužku na mapu. Její hrot ukázal na irské hrabství Kerry.
1905: S rodinou emigroval do USA. Usadili se v Chicagu, pak natrvalo v Bostonu.
1915: Narodil se mu syn Richard, otec pozdějšího senátora, prezidentského kandidáta a nynějšího ministra zahraničí Johna a jeho bratra Camerona.

Cameron Kerry (63)

  • Od roku 2009 do letoška byl mužem č. 3 ministerstva obchodu USA. Z titulu šéfa právní sekce byl v červnu dočasně i úřadujícím ministrem.
  • Absolvoval Harvard a práva v Bostonu.
  • Převážně se věnoval soukromé advokátní praxi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám