Hlavní obsah

Lídři stran jsou na pozoru. Voliči je mohou kroužkováním odstavit

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety voliči dokázali zahýbat s pořadím kandidátek, které jim předložily stranické sekretariáty, tak, že se kroužkování stalo pro mnohé černou můrou. Pro dvanáct lídrů z pěti stran, které se do Sněmovny dostaly, znamenalo úplnou stopku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Svou roli v tom sehrála iniciativa Defenestrace 2010, kterou rozjel bývalý disident František Janouch. Jenže i když vynesla do Sněmovny „nýmandy“ z posledních míst kandidátek, na zlepšení čehokoliv se to neprojevilo.

Nejznámějším vykroužkovaným politikem byl tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS), kterého na Olomoucku přeskočilo hned sedm kolegů a on spadl až na osmé místo. ODS v kraji získala jen dva mandáty.

Ačkoli dnešní advokát a šéf správní rady CEVRO Institutu Langer byl zpočátku zklamán, s odstupem času si prý oddechl.

„To, co vzešlo z minulých voleb, byl svět pro někoho jiného, ne pro mě, kdo je zvyklý pracovat, chovat se racionálně, tvořit. Do světa Bártů a Johnů, světa špiclování, šmírování já nepatřím,“ řekl Právu.

Je přesvědčen, že „šílený stav české politiky vyplynul právě z velké obměny poslanců, kteří, než se zorientovali, kde jsou záchodky, kanceláře, jednací sál a jejich výbor, tak se už rozpouštěli“.

„Je to účtování se starými tvářemi“

Podle něho kroužkování nutí strany, aby si uvědomovaly, koho na kandidátku dávají, volič by ale s kroužky měl nakládat obezřetně.

„K čemu vám je sympatický sekundář? Když potřebujete operaci, tak jdete za nesympatickým panem primářem. Mám pocit, že v euforii, která byla, se volili sympatičtí, ale nezkušení sekundáři a politika na tom z pohledu svého výkonu profesionality doplatila,“ dodal Langer, podle něhož jsou kroužky v rukách voličů nejen moc, ale i odpovědnost.

Ze hry vypadl i karlovarský lídr Miloš Patera (tehdy ODS), kterého voliči vykroužkovali až na šesté místo. Nyní si ho hnutí Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové postavilo do čela své kandidátky.

Revoluci udělali tehdy voliči ODS i na Liberecku, kde odmítli prvních pět kandidátů. Obdobně dopadli první tři na Královéhradecku a prvních osm na Pardubicku.

Kroužky v Praze naopak vynesly do Sněmovny Jana Floriána z posledního, 36. místa nebo Lenku Kohoutovou. „Byla jsem 29. a skončila jsem pátá. Dnes jsem pátá, tak doufám, že nespadnu na 29. místo,“ řekla Právu.

Kandidátky jsou podle ní nabídkový list a je na voličích, koho si vyberou. „Je to i sčítání účtů starým politikům i šance politikům novým. Já jsem preferenční hlasy využívala a voliči se to v minulých volbách už naučili. Proto kroužkování nezatracuji,“ dodala.

Kroužkování zachránilo „sněmovní inventář“ Marka Bendu z ODS, který v Praze kandidoval až jako sedmnáctý, ale preferenční hlasy ho v dolní komoře nechaly.

Kandidát postoupí dopředu, pokud získá nejméně pět procent přednostních hlasů (kroužků) z celkového počtu platných hlasů odevzdaných straně v rámci volebního kraje.

Voliči soc. dem. při minulých volbách odsunuli dozadu tři lídry ze čtrnácti, ale jen pro Jaroslava Fialu na Karlovarsku to znamenalo odchod z dolní komory. Porazil jej ze 13. místa hejtman Josef Novotný.

Další dva lídři se propadli jen o jedno místo, a tak mandát stejně získali. Byl to i šéf strany Bohuslav Sobotka, kterého na jižní Moravě porazil Michal Hašek o 1219 hlasů.

Pořadí kandidátů se vzepřeli i voliči na Olomoucku, kde lékař Pavel Holík „obral“ díky kroužkům o mandát advokáta Pavla Němce. Ten byl později z ČSSD vyloučen a před letošními volbami straně zatápěl, když podal několik žalob na kandidátky.

Voliče chce letos zburcovat iniciativa Volím ČSSD a budu kroužkovat. Výzva ke kroužkování na soc. dem. kandidátkách se nelíbí Sobotkovi, ačkoli právě jemu měla pomoci proti Haškovi.

Nesouhlasí s ní ale ani Hašek, který ji považuje za „iniciativu z pražských kaváren“. Vedení ČSSD vytrvale obhajuje demokratickou tvorbu kandidátek.

A jak už Právo napsalo, Lidový dům proto striktně kandidátům zakázal pod hrozbou vyhazovu z kandidátky i strany jakékoliv osobní, neschválené kampaně.

„KSČM je moudrá, voliči nezasahují“

Komunisté mají ve svých řadách jednu „oběť“ kroužkování. Před třemi lety na Pardubicku vylétla ze 4. místa na první studentka Květa Matušovská. Ze Sněmovny vytlačila poslance a lídra Václava Snopka, který se pak stal jejím asistentem.

Teď si pozice na kandidátce prohodili. Matušovská je lídrem a Snopek bude útočit ze čtvrté pozice. A bude spoléhat na kroužkování.

„My jsme strana moudrá, kandidátky sestavujeme tak, aby lidi neměli pocit, že musejí hýbat s pořadím,“ popsal Právu voliče KSČM lídr na Vysočině Pavel Kováčik.

V TOP 09 doplatil před třemi lety na kroužky bývalý lidovecký poslanec Pavel Severa, který v Pardubickém kraji spadl z lídra až na páté místo náhradníka. Pro něho to znamenalo odchod z parlamentu po 18 letech. Až po volbách prý zjistil, že se mu stal osudný jeho boj proti drogám.

„Kroužkování v minulých volbách bylo hodně organizované. Nemyslím si, že by bylo spasitelné pro kvalitu. Dokonce bych řekl, že chceme-li po stranách odpovědný výběr kandidátů se zkušenostmi, tak je-li zvolen někdo, kdo si jen zaplatí víc reklamy, svědčí to spíš o jeho morálních kvalitách než o tom, že je lepší než ostatní,“ soudí Severa, dnešní generální sekretář TOP 09.

Opačný postup zaznamenal semilský starosta Jan Farský (TOP 09 a Starostové), který na Liberecku poskočil z posledního 17. místa na první. V nynějších volbách už ho TOP 09 se Starosty dali na pozici lídra rovnou.

„Kroužkování má smysl, dává lidem větší právo rozhodovat o složení Sněmovny. To může motivovat lidi, aby jich přišlo víc k volbám. A jestliže se před minulými volbami mluvilo o tom, že se někde kupují místa na kandidátkách, dneska je už to hodně marná investice,“ podotkl Farský pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám