Hlavní obsah

Policie: V Oloví na Sokolovsku se kvůli zateplení paneláků podplácelo

• Aktualizováno
Právo, vor

Ze závažného zločinu přijetí úplatku v řádu několika miliónů korun obvinila karlovarská krajská kriminálka starostu Oloví na Sokolovsku Miroslava Filandra (nez.). Ze stejného zločinu je podle informací Práva obviněn i šéf městské bytové organizace. Dva zástupci firem pak ze zločinu podplácení. Případ souvisí s veřejnou zakázkou za 40 miliónů korun na zateplení panelových domů v Oloví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Vyšetřovatel karlovarské krajské hospodářské kriminálky zahájil trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin přijetí úplatku a zločinu podplácení. V této věci obvinil čtyři osoby,“ uvedla v pátek mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová.

„Tyto osoby kriminalista podezřívá, že v průběhu veřejné zakázky v hodnotě 40 miliónů korun na zateplení panelových domů v Oloví, požadovali od stavebních firem miliónové úplatky za získání zakázky,“ doplnila mluvčí.

„Provize” za přidělení zakázky

Podle informací Práva je jedním z obviněných starosta Oloví Miroslav Filandr (nez.). Úplatek měl být provizí od stavební firmy za přidělení zmiňované veřejné zakázky.

„Ta obvinění jsou smyšlená,“ řekl Právu Filandr. „Cítím se určitě nevinný,“ doplnil. „Myslím, že za tím vším stojí některá ze zhrzených firem, která zakázku nedostala,“ konstatoval obviněný starosta.

Podle opozičního zastupitele Oloví Luboše Orálka (nez.), kterého Právo oslovilo, se jednalo zřejmě o zakázku na zateplení několika panelových domů na sídlišti Hory.

„Kritizoval jsem v minulosti na jednání zastupitelstva, že zakázku získala firma, která nabídla cenu o šest miliónů korun vyšší, než byla nabídka nejnižší,“ uvedl Orálek, který o obvinění starosty ale nic nevěděl.

Starosta Filandr se hájí tím, že on sám o zakázce nerozhodoval. „Vítěze vybrala komise. Nikoliv jeden člověk. Při hodnocení nabídek tehdy nebyla posuzována pouze cena, ale i další parametry,“ namítá starosta Oloví.

„Některým obviněným osobám hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na 5 až 12 let,“ uvedla mluvčí policie. „Případ měla policie rozpracován zhruba jeden rok. V rámci toho bylo provedeno několik prohlídek nebytových prostor,“ uvedla Böhmová s tím, že konkrétnější informace policie zatím nemůže sdělovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám